Окончателно: 61.31% от гърците казаха „не” на референдума

Гърция

Общо 61.31% от гласувалите в референдума са казали "не" на предложенията на международните кредитори. Това показват окончателните резултати от вчерашното допитване. Отговор "да" пък са дали общо 38.69 на сто от гражданите на южната ни съседка. Активността на референдума е била 62.5%. 

До късно през нощта хиляди гърци ликуваха по улиците на Атина, за да отпразнуват резултатите от референдума. На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и викаха: "Те никога няма да спечелят".

Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват агенциите атмосферата в столицата.

"Отговорът "не" не означава скъсване с Европа, а укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ)", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Според председателя на Еврогрупата  обаче последиците от проведения референдум са достойни за съжаление.

Днес германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне в Париж с френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят последиците от референдума.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст