Гръцкият финансов министър подаде оставка

варуфакис

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис подаде оставка, след като вчера гърците гласуваха с "не" на референдума за спасителния план на кредиторите. Това съобщи самият той в профила си в "Туитър". Преди националното допитване Варуфакис заяви, че ако гърците гласуват с "да", той ще се оттегли. 

"Референдумът на 5 юли ще остане в историята като уникален момент, в който малка европейска нация се опълчи на кредитното робство. Това историческо отхвърляне на ултиматума на еврогрупата от 25 юни обаче има своята цена", написа той.

В изявлението си Варуфакис посочва, че някои членове на еврозоната не го смятат за добре дошъл по време на срещите на финансовите министри. Той обяви още, че ще подкрепи приемника си.

"Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва – така, както прецени за добре – капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", добавя още бившият вече финансов министър. 

Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" бившият премиер Андонис Самарас подаде оставка от поста си след масовото "не", съобщиха световните агенции.

"Разбирам, че нашата партия има нужда от ново начало. Считано от днес, аз подавам оставка от ръководството на Нова демокрация", заяви Самарас в телевизионно обръщение. Той беше премиер в пика на криза, от юни 2012 до януари 2015 г., когато беше победен от настоящия премиер Алексис Ципрас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст