Столични полицаи задържаха двамина за нерегистрирани археологически предмети

арест

До задържането на нарушителите се стигнало след проведена полицейска операция от служители на СДВР за противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности. В района на антикварния пазар, до храм-паметника „Александър Невски”, те задържали столичанина Д.А./51г./. Мъжът бил изложил за продажба вещи с археологичен произход – два пръстена и три монети с арабски надписи по тях.

Минути по-късно криминалистите задържали и Ф.М./40г./ от Перник, който предлагал за продажба антична монета. Предлаганите вещи били иззети и предадени за експертиза. Според специалистите двата пръстена и трите монети са от епохата на Средновековието и по смисъла на Закона за културните ценности представляват движими археологически обекти.

По случая били образувани досъдебни производства. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура  задържаните мъже са привлечени като обвиняеми по  чл.278 ал.6, наложени са им  мерки за неотклонение „подписка”. Работа по документирането на случая продължава.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст