Съдия си направи отвод от делото за пропаганда на ИД

съд пазарджик

Съдия Ивета Парпулова си е направила отвод от делото срещу 14-те души за проповядване на радикален ислям и разпространение идеите на "Ислямска държава". Тя беразпределена за докладчик по наказателното дело на случаен принцип през миналата седмица, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Пазарджик.

14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Сред тях е и пазарджишкият религиозен лидер Ахмед Муса Ахмед.

Понеже съдия Парпулова бе магистратът, който произнесе ефективната присъда срещу Ахмед Муса по т. нар. дело срещу 13-те имами, тя е мотивирала отвода си от настоящото дело именно с това, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че подсъдимият Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд.

След повторно разпределение новият докладчик е съдия Кристина Пунтева, уточняват от Окръжния съд в Пазарджик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст