ЕЦБ затегна условията за помощ на гръцките банки

ЕЦБ

Управителният съвет на Европейската централна банка реши засега да запази действието на гръцкия фонд за аварийно подпомагане на банковата система, но в същото време повиши изискванията към обезпечението, което банките предоставят в замяна на помощта.

"Финансовата ситуация в Гърция влияе на гръцките банки, тъй като обезпечението, което те предоставят, за да ползват фонда за аварийна ликвидност ELA зависи в значителна степен от активи, свързани с правителството. В този контекст, Управителният съвет реши да адаптира дисконта по обезпечението, приемано от Централната банка на Гърция при използването на ELA.", се казва в съобщението на ЕЦБ.

Това означава, че за достъп до същия обем помощни средства, банките ще трябва да предлагат повече от досегашните активи.

"Ройтерс" посочва, че това е затягане още повече на парите за гръцките банки, които и без това не работят от седмица насам, за да избегнат масово теглене на депозити. Днешната мярка не засяга незабавно гръцките банки, но е "предупредителен изстрел" от ЕЦБ, че съдбата им е в ръцете ѝ, пише агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст