Имало е политическа протекция в енергетиката, съмнява се Дончев

Парламент Томислав Дончев вицепремиер

Цената на тока у нас не се задържа изкуствено и не е възможно след Нова година цената на електроенергията да скочи рязко, каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БТВ. Той коментира и кризата в южната ни съседка, като една от тенденциите, които забелязва той изтъкна, че тече процес по миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

"Нямаме изкуствено задържане на цената на тока, най-малкото защото от изкуственото задържане на цената на тока през последната година сме оставили енергетиката в това състояние, което е в момента", заяви Дончев. Той допълни, че половината от паричния дефицит вътре е следствие на така наречения тарифен децифит. "Втората половина от дупката е заради "Цанков камък" и заради "Белене", обясни вицепремиерът.

Той обясни, че проверката във ВЕИ сектора продължава, като основната цел е да се установи дали декларираните от тях инвестиционни разходи и параметри отговарят на формулата, на базата на която на им се плаща по-висока цена. Дончев изрично подчерта, че това не трябва да се приема като гонения на даден бранш. "Който като почтен и съвестен инвеститор не е надписвал сметката, може да бъде спокоен", заключи той.

"Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо, включително и във ВЕИ сектора, са ставали без политическа протекция. Имаме драстични случаи", изказа мнението си Дончев. Той добави, че не знае за хора от ГЕРБ, които са осъществявали протекция над други, които притежават ВЕИ-та. "Това, че някой е член или на позиция в ГЕРБ, било депутат или друг, не е никаква индулгенция, нито имунитет", категоричен е вицепремиерът.

Дончев коментира и твърдението на бившия финансов министър Симеон Дянков, че значима фигура извън правителството е осъществила натиск Искров да бъде преизбран на поста през 2009-а: "Не помня никой да е бил натискан Иван Искров да остане на поста като управител на БНБ, нито някой да се е оплаквал от натиск". Вицепремиерът се измъкна с думите, че не знае какво има предвид Дянков и не знае за какво става дума.

Вицепремиерът засегна и събитията в Гърция, като на първо място изтъкна важността на южната ни съседка като търговски партньор за нашата страна от гледна точка на износ. "В България освен безработица има и недостиг на работна сила, особено в някои сфери като туризма, сектора на услугите. Така че ефектът ще е двояк – от една страна, нов натиск на пазара на труда, от друга страна – нови възможности за бизнес", каза Дончев. Той аргументира думите си с твърдението, че над 100 хил. души работят в южната ни съседка, а през лятото броят им става почти двоен. В същото време ако кризата в Гърция се задълбочи, част от тези българи може да изберат да се върнат в България

"Гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на Ципрас – редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 години, което няма как да бъде прието", е мнението на Дончев. Той добави, че е прекалено екзотичен сценарият за връщането на драхмата в Гърция. "Това означава, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни", заяви вицепремиерът.

По думите на Дончев най-опасен ефект обаче имат затворените банки в южната ни съседка. "Ако банковата система не работи още няколко дни или още седмица, това ще има ужасяващ ефект върху икономиката", е прогнозата на вицепремиера. Според него кризата в Гърция би могла да свие експортните възможности на България, но от друга страна, тече процес по миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст