Юнкер: Не може да ни наричат “терористи”

юнкер

Неприемливо е ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото правителство, не заслужаваме това, коментира пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Все пак той посочи, че "изхвърлянето на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което искаме или бихме искали".

Юнкер каза, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от еврозоната тази вечер в Брюксел да бъде намерено решение. "Според моя опит опростените отговори и решения са погрешни. Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение", коментира Юнкер.

"Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. Някои в ЕС правят кампания за излизането на Гърция от еврозоната. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си? Гръцката делегация допусна голяма грешка с напускането на неприключилите преговори. Време е отново да се съберем около преговорната маса", посочи председателят на комисията.

Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст