ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС бойкотира избора на управител на БНБ

Праламент блиц контрол Лютви Местан

Депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) по всяка вероятност ще бойкотират избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Народните представители заседават извънредно, за да изберат наследник на настоящия шеф на Централната банка Иван Искров. 

Причината за реакцията на движението, е че лидерът на партията Лютви Местан предложи всеки един от четиримата кандидати за управител на БНБ предварително да обявят екипите си, с които ще работят. Той заплаши, че ако това не се случи ДПС няма да подкрепи нито един от номинираните за шеф на Централната банка. 

Идеята бе гласувана два пъти, но бе отхвърлена като втория път това се случи с 91 гласа "за", 40 "против" и 55 "въздържали се". Заради отхвърленото предложение Местан и съпартийците му напуснаха пленарната зала. 

Все пак не е изключено депутатите от ДПС да се върнат за гласуването. Причината е, че социалистът Янаки Стоилов направи предложение, близко до това на ДПС, което пък бе прието. Така се допуска възможността при представянето на кандидатите, в случай че към тях има въпроси, то те ще могат да отговорят в рамките на пет минути. И в зависимост от отговорите всяка една политическа формация да прецени дали да подкрепи или не конкретния кандидат. 

Припомняме, че номинирани за шеф на Централната банка са Димитър Радев, излъчен от ГЕРБ, Бисер Манолов, подкрепен от Реформаторския блок, проф. Григорий Вазов от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, излъчен от АБВ. Гласуването за избор на нов гуверньор ще бъде явно, а новият управител трябва да е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Независимият депутат Велизар Енчев пък предложи изборът на управител на БНБ да бъде отложен, заради атакуваната в Конституционния съд процедурата за избор на гуверньор на БНБ.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев предложи още, изборът за управител да бъдеизлъчван пряко по БНТ и БНР, но депутатите отхвърлиха идеята му. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст