ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК ни преведе 60 млн. лева по новата програма “Околна среда”

Министерски съвет заседание Ивелина Василева Томислав Дончев

Европейската комисия вече е превела 60 млн. лева като авансово плащане, за да започне изпълнението на новата оперативна програма "Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Благодарение на нея вече са създадени и 7 хил. нови работни места, като бизнесът ще може да участва с отделни проекти, похвали се екоминистърът.

Общият бюджет на програмата е в размер на 3.5 млрд. лева. Според направения разчет около 70% от средства или 2.3 млрд. лева ще отидат за водния сектор.

Останалите 30% пък са разпределени за опазване на биоразнообразието и защитените територии – 198 млн. лева, за превенция при наводнения и свлачища – 153 млн. лева, за подобряване на качеството на въздуха – 115 млн. лева и за техническа помощ – 92 млн. лева.

Регионалното министерство е основен бенефициент с 50% по "Околна среда". Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова акцентира на значението на обновяването на ВиК сектора. "Ако не направим реформата, нито лев няма да може да се осъществи по програмата", изтъкна Павлова. По думите й, не може повече да продължаваме с инвестиции на парче. "Регионалният подход означава – ние имаме 28 области, за които трябва да имаме 28 водни територии. Такъв е законът. На тези територии трябва да имаме един обединен оператор", смята Павлова.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че 3 млрд. лева до момента са инвестирани в зелена или екологична инфраструктура, като с част от тези пари освен изградената ВиК инфраструктура имаме 35 пречиствателни станции за вода, 35 депа за отпадъци, влакчета за метрото и автобуси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст