ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шойбле предлага вътрешните плащания в Гърция да стават с разписки

Шойбле

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е предложил в дискусии с останалите негови колеги от еврозоната идея, според която Гърция може да се наложи да емитира т.нар. "разписки за дълг" (IOU) като средство за временно финансиране, съобщава немският вестник "Ханделсблат", цитирайки участниците в дискусиите.

Шойбле е предложил Атина да използва емитирането на държавни книжа от типа IOU ("I owe you" – "Имам дълг към теб"), за да обслужва някои от вътрешните си задължения, пише "Ханделсблат" и добавя, че темата за разписки за дълг вече е била обсъдена по време на извънредна среща на Еврогрупата в понеделник.

Според материала финансовите министри обмислят редица възможности за ново мостово кредитиране. В крайна сметка споразумението за новата спасителна програма за Гърция може да отнеме до четири седмици, но страната има краткосрочни финансови нужди от 7 милиарда евро. 

Според експерти използването на подобни дългови разписки обаче може да бъде първата стъпка към въвеждането на паралелна валута. Освен това с подобни "записи на заповеди" могат да се обслужват само вътрешни задължения, като например сметки или заплати. За погасяване на външния дълг те не са пригодни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст