Горанов не разкри каква е била заплатата на Иван Искров

Владислав Горанов мин. на финансите Иван Искров управител на БНБ

Финансовият министър Владислав Горанов отказа да обяви публично каква е била заплатата на бившия вече управител на БНБ Иван Искров. При гласуването на новия шеф на Централната банка независимият депутат Велизар Енчев съобщи, че Искров е получавал по 45 хил. лева месечно.

От Реформаторския блок реагираха остро на тази информация и решиха да попитат Горанов какъв е размерът на вноската в държавния бюджет на БНБ за 2013 г. и 2014 г. и какво е разпределението на разходите за заплати на служителите и на ръководството на Централната банка.

Според Реформаторите годишно БНБ отделя над 20 млн. лева за заплати на служителите си.

На парламентарния контрол днес финансовият министър разкри, че през 2014 година БНБ е внесла в бюджета 62.9 млн. лева спрямо 105 млн. лева през 2013 година.

Горанов обаче не пожела да коментира въпроса с възнагражденията с аргумента, че Централната банка е независима институция и изпълнителната власт не знае какви са заплатите в нея. "Цифрата е далеч от истината", обясни министърът, но отказа да назове точна сума.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст