ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хаос в Неделино

Стоян Беширов

Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) съвсем не е съвършен. Но въпреки многобройните промени в него, направени от 1991 г. насам, така и не се намери време и желание да се регламентира отговорът на един простичък въпрос: какво се прави, ако мандатът на действащ кмет не бъде прекратен, а той е само временно отстранен – защото е обвинен в извършване на престъпление например.

Оказва се, че този въпрос е в състояние да породи нечуван хаос. При това съвършено осезаем и реален – като този в Неделино, където служителите в кметската администрация стояха от април без заплати. Просто защото нямаше кой да ги подпише. Но това бе най-малкият им проблем. Застрашена бе и реализацията на проекти с европейско финансиране, изпълнението на купища договори и сделки.

В Неделино  месеци наред цареше  пълен "кметски" хаос. На 31 март тази година съдът отстрани от поста кмета Стоян Беширов, който управлява общината от 1999 г. насам. Журналистическо разследване и разкрития за далавери с обществени средства дадоха повод той да бъде обвинен в престъпление по служба. Твърди се, че с действията си Беширов е нанесъл огромни щети на общината.

Определението на съда, с което кметът бе отстранен от длъжност, влезе в сила на 16 април. Ден по-късно общинският съвет избра един от своите членове – съветника Румен Русанов, за кмет на мястото на Беширов. А отделно общинският съвет разпореди на заместник-кмета на общината Фани Георгиева – сочена като приближена на Беширов, да предаде на Русанов ключовете от касата и архива на кметството. След което общинарите приеха и нова структура на общинската администрация, в която заместник-кмет не се предвижда. С което трябваше Георгиева да бъде окончателно "отстранена"  от общината.

Последва обаче яростна битка в съда. Всичките тези решения на Общинския съвет бяха оспорени там. Включително и "предварителното им изпълнение", което съветниците допуснаха (б. ред.- с прости думи това предварително изпълнение означава, че решенията на Общинския съвет се изпълняват незабавно, въпреки обжалването им).

Споровете още се търкалят по инстанциите. На 8 юли обаче Върховният административен съд, заседавайки по едно от всичките тези дела, в прав текст написа на съветниците, че те всъщност нямат право да избират нов кмет на общината. Беширов е само временно отстранен от поста си, но мандатът му не е прекратен окончателно – логиката на закона е, че актът на отстраняването по всяко време може да бъде отменен.

Затова на 11 юли съветниците пак се събраха и пак си избраха Русанов. Но този път не за кмет, а като "заместващ кмета". Дали тази формулировка ще издържи в съда – тепърва ще се види.

А за да стане кашата пълна, на 16 юли Пловдивският апелативен съд отмени отстраняването на Беширов от поста и му позволи да се върне на работа.

Изобилието от градоначалници в Неделино само на пръв поглед изглежда смешно. А всъщност проблемът произтича точно от "дупката" в ЗМСМА, защото там изобщо не е казано какво се случва при временно отстраняване на кмет. За сметка на това изрично пише, че Общинският съвет може да избере нов градоначалник само ако правомощията на стария бъдат прекратени изобщо или ако срещу него влезе в сила присъда за умишлено престъпление, за което да е осъден на лишаване от свобода. Другата възможна хипотеза, в която съветниците могат да се намесят и да назначат нов кмет, е при продължила повече от шест месеца фактическа невъзможност старият управник да изпълнява задълженията си. В случая с Беширов обаче до този момент е още далече – той бе отстранен едва през април 2015 година.

Бедата обаче е там, че през това време някой трябва да подписва ведомостите за заплати на общинските служители, да издава заповеди, да сключва сделки и ако щете – дори да реже лентички на новопостроени общински обекти. И ако за лентичките заместник всякак може да се осигури, подписът под важните документи трябва да е от легитимен кмет – т.е. избран по буквата на закона. В противен случай току-виж някой се сети да поиска да бъдат обявени за нищожни всичките му разпореждания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст