Утре край Карнобат оживява битката при Маркели

Крепост Меркели

Възстановка на битката при крепостта Маркели край Карнобат ще отбележи историческата годишнина от победата на българската армия на хан Кардам срещу войската на византийския император Константин, съобщава Радио-Бургас. На 20 юли 792 год. Византия претърпява едно от най-тежките си поражения, в което – според хронистите, загиват мнозина от пълководците й, а самият василевс се спасява като по чудо от плен.

Освен, че търпи поражение, императорът губи крепостта Маркели, хазната си и обоза си. По-късно империята подписва мирен договор, по силата на който се задължава да плаща данък на българската държава.

Възстановката на сражението ще представи по-максимално най-близък до реалните исторически събития начин. Постановката и режисурата на битката, сценографията и хореографията на бойните сцени са вече готови, а в ролята на българските и византийските войни ще се включат доброволци.

Възстановката се организира и провежда от община Карнобат в рамките на дейностите по проект „Реставрация, консервация и експониране на крепост Маркели и изграждане на техническа инфраструктура към нея. Развитие на туристическа атракция „Средновековен парк Маркели”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Крепостта заема западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Източна Стара планина. Крепостта възниква през късната Античност и първоначално е защитавана от крепостна стена, а през Средновековието — от изградени мощни земни отбранителни валове. Естествени защитни прегради към крепостта са река Мочурица, която е и неин основен водоизточник, и скалните откоси в северозападната част.

Амбицията на община Карнобат е всяка година около 20 юли да се провежда символичното повторение на битката при Маркели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст