Закриват районните съдилища в Айтос, Царево и Карнобат. Поморие под въпрос

Висш съдебен съвет ВСС

Районните съдилища в Айтос, Царево и Карнобат почти сигурно ще бъдат закрити, съобщават развълнувани медии. Това става ясно от приетите на последното заседание на Висшия съдебен съвет(ВСС) текстове, касаещи пълното прекрояване на съдебната карта на България. Основната промяна е изискването във всяко районно съдилище да има назначен минимум 6 съдии. Формулата гласи, че на 10 хил. души се полага по 1 магистрат. Гражданите от своя страна ще трябва да достигат до съда за максимум 60 минути, пише "Флагман".Анализирайки внимателно съдебната карта на Бургаска област още от сега е ясно, че районните съдилища в Царево и Айтос със сигурност ще бъдат закрити. В магистратурата те са определяни за "бутикови съдилища". Двете общини няма как да обслужват район от 60 хил.души, колкото е минимумът за шест назначени съдии и съответно няма как да имат Районен съд.

Още повече, че се намират на по-малко от 60 минути път до Бургас, който се очаква да стане център на всички общини – от южното Черноморие до границата на Бургаска област. Почти сигурно същото ще се случи и с Районен съд-Карнобат, за чието закриване се чуват гласове отдавна. Там, където съдилищата бъдат закрити ще има изнесени териториални отделения, които ще приемат жалбите.

Към този момент в Карнобат има назначени пет съдии, в Царево са само двама (Мария Москова и Минчо Танев), а в Айтос – четирима (Мария Дучева, Николай Гемеджиев, Мария Джанкова, Таня Спасова).

По-особен е статутът на Районен съд-Малко Търново, където към този момент има опитният магистрат Чанко Петков е шеф на себе си и влиза от дело в дело, предимно срещу бежанци и дребни битови кражби. Малко Търново обаче е натоварен район, заради това, че е външна граница на ЕС, а и отдалечеността му от Бургас е сериозна, което най-вероятно ще доведе до неговото запазване.

Неясно обаче е бъдещето на Районния съд в Поморие. Темида в морската община също не отговаря на условията, за да продължи да работи след прекрояването на съдебната карта. Там има четири съдии, които отговарят за район с 27 хил.жители.

Единият вариант е да бъде прехвърлен към Несебър, където няма никакво съмнение, че съд ще продължи да има, независимо от съдебната реформа, а другият – да се изчисли, че напливът от туристи е достатъчен, за да се счете, че Общината годишно има минимум 60 хил.души, необходими им за шест съдии и съответно Районен съд. Проблем е, че в Поморие се изповядват много сделки, а районът на действие на всеки нотариус съвпада с района на съответния районен съд.

Проектът за промени ще се обсъжда в следващите месеци от магистратската общност, адвокатурата и по общини. Идеята е половината от 113-те районни съдилища в България да бъдат закрити, за да може съдиите да се специализират и имат изпипани съдебни актове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст