Бойко Борисов вярва, че трите важни стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени

Парламент Бойко Борисов

В Кричим министър-председателят Бойко Борисов коментира съдебната реформа пред журналисти така: "В парламента се прие стратегията ни и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другият петък ще бъде гласувана на първо четене".

Премиерът съобщи още, че именно заради това и утре има срещи, и във вторник с някои от лидерите на партии. След разговорите той се надява, че в петък на гласуването на промяната на Конституцията за трите важни, основни неща, които ще са една много важна стъпка в правилната посока и важна и за България, и за Брюксел, всичко ще е наред.

Бойко Борисов изброи важните акценти в реформата. Това са разделянето на ВСС на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат. "В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението – РБ, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната".

Бойко Борисов допълни, че в понеделник в 12 часа има среща в парламента с Георги Първанов и неговата група. Във вторник сутринта вероятно ще разговаря с ДПС. С Михаил Миков няколко пъти е разговарял по темата, но ако се наложи, ще го потърси официално.

Премиерът бе в Кричим, където откри нова пречиствателна станция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст