Еврото е капризен бог, наказващ както грешници, така и праведници

Пари евро

Еврото може да нанесе на една държава повече вреди, отколкото банкрутът, твърди колумнистът на The Washington Post Мат О`Брайън, цитиран от много световни медии. За доказателство той сочи Холандия и Финландия, чиито икономически показатели за последните 7 години се оказаха по-лоши от показателите на банкрутиралата през 2008 г. Исландия.

Както пише О’Брайън, при влизане в еврозоната нито Финландия нито Холандия са считани за страни със слаба икономика и после се придържат към всички правила, предписвани в еврозоната. Това обаче не можа да ги предпази от резултатите, които могат да се нарекат катастрофални. И цялата работа е в еврото, счита анализаторът.

„Може да се изразим и по-меко, като главата на Европейската централна банка Марио Драги, който каза, че европейската валута е не съвършена и уязвима” – пише О`Брайън.

Финландия загуби два големи експортни отрасъла и би могла да се справи с трудностите с помощта на девалвация на валутата, но намирайки се в еврозоната, не можа да го направи. Вместо това на страната се наложи да намали разходите за сметка на съкращаване на работните заплати.

В резултат настъпи най-големият спад в икономиката, а за последните години на Финландия й се наложи съществено да съкрати бюджетните разходи заради спазване на правилата в еврозоната.

В случая с Холандия вътрешните разходи на страната си остават сериозен проблем. Според автора, в Холандия има огромен „жилищен балон”, подхранван от чувствителни наеми, искани от собствениците на имотите. Във връзка с това жителите на Холандия влизат в дългове, каквито няма в нито една страна в еврозоната.

В заключение О`Брайън обръща внимание, че сега икономиката на банкрутиралата Исландия даже изпреварва показателите на Холандия и Финландия, само защото страната използва националната си валута крона. Според автора, страните от еврозоната не са способни да девалвират валутата или да понижат лихвите за предотвратяване на кризисни ситуации.

„Усмирителната риза на еврото превръща обичайните проблеми в извънредни, както е случаят с Финландия, а извънредните в исторически, както в случая с Гърция, независимо от това следвате ли правилата. Еврото е капризен бог, наказващ както грешници, така и праведници” – обобщава авторът на публикацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст