Финансовите министри в ЕС се разбраха за заема от 7 млрд. евро за Гърция

гърция ес мвф

Финансовите министри от всички държави в Европейския съюз се споразумяха за бързото отпускане на спешния мостови заем от 7 млрд. евро за Гърция. Сумата ще бъде дадена, за да може Атина да остане платежоспособна, докато не започне третата спасителна програма за страната. Това съобщи говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

"Добра новина", написа Андреева в Туитър като добави, че 19-те министри на финансите от еврозоната са постигнали споразумение с останалите си девет колеги от ЕС да предоставят на Гърция "мостово финансиране до средата на август".

"България няма възможност да плаща за дълговете на страни, които не спазват правилата на Европейския съюз”, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова. Парите ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация (EFSM), който бе предшественик на вече постоянния спасителен фонд на еврозоната. Страните извън еврозоната няма да поемат финансови рискове.

При одобряването на програмата в Бундестага германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че държавите извън еврозоната няма да поемат финансови рискове. Той посочи, че печалбите от изкупуването на облигации от Европейската централната банка (ЕЦБ) ще се използват като гаранция.

Без заема Гърция нямаше да може да изплати дължимите на 20 юли 3.5 милиарда евро към ЕЦБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст