10 000 лева глоба заради унищожението на част от късноантично селище край Дупница

Левове

Българо-италианският консорциум, който изгради участъка от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, е глобен с 10 хиляди лева. Причината е, че пътните машини са унищожили част от късноантично селище с национално значение. Случаят се разглежда от районния съд в Дупница като санкцията е от 31 октомври 2014 г., когато главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при културното министерство е съставила акт на консорциума поради установяване на административно нарушение.

Комисията установила на място и по документи, че късноантичното селище в местността Черешарника край Дупница е било напълно унищожено от багерите и фадромите. Обектът е бил проучван след теренно оглеждане, като са били намерени и ценни глинени съдове. Разкопаването обаче е станало преди комисията да приеме, оцени и протоколира резултатите от проучванията.  

Българо-италианският консорциум е обжалвал решението, като съставът на първа инстанция е отхвърлил наказателното постановление като закононесъобразно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст