АБВ няма да подкрепи конституционните промени

Парламент среща между Бойко Борисов и Георги Първанов - АБВ

Министър-председателят Бойко Борисов не успя да убеди бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов, че са необходими промени в конституцията. Двамата се срещнаха, но не постигнаха съгласие по темата и в петък, когато се гласуват на първо четене промените в основния закон в пленарната зала, формацията на Първанов няма да ги подкрепи новите текстове.

И Борисов, и Първанов смятат, че засилването на ролята на инспектората, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и прекия избор на съдиите ще са ползотворни.

Бившият президент обаче е против свиването на мандата на магистратите, против явното гласуване във ВСС и против възможността всеки съд да може да се допитва до Конституционния съд. Той все пак изрази резерви относно разделянето на ВСС.

Борисов призова в четвъртък парламентът да приеме "джентълменска" декларация за трите точки, които обединяват управляващи и опозиция. И след това в петък промените в Конституцията да бъдат гласувани на първо четене.

Утре Борисов възнамерява да разговаря по темата с ДПС и евентуално с БСП. Миналата седмица подобен разговор имаше между Реформаторския блок и ДПС. Той завърши неуспешно, като от движението заявиха, че на този етап няма да подкрепят съдебната реформа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст