Човешката ДНК може да бъде увредено от разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, съобщава БНР. Медия цитира изследване на лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН).
Ръководителят на лабораторията доц. Георги Милошев обясни, че при изследвани 12 от така наречените "Е-та" в храните само едно вещество не оказва никакво влияние върху дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). Използваният иновативен метод при изследването е установило, че 6 от добавките в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване. По-конкретно това са оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
"Дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от заболяване. За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените", заяви доц. Милошев. Той допълни, че е установено още, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена.
За резултатите вече са уведомени няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA). Ръководителят на лабораторията обясни, че крайното становище на EFSA е, че проучването на БАН не дава нова информация, която се отнася до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.
"Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им", възнегодува Милошев.