Соларните панели в американските домове ще са безплатни

веи панели ббр заеми

С намаление на данъците американските граждани ще си възвърнат цялата инвестиция от монтирането на соларни панели или вятърни турбини в своите домове, съобщава агенция "Ройтерс". Решението е част от инициативата за преминаване на американската енергетика от въглищата към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на американският президент Барак Обама. Заради отстъпките ще бъдат отпуснати и допълнителни държавни гаранции от един 1 млрд. долара, които ще се използват за изследователски проекти и за домакинствата, решили да инвестират в зелена енергия. Инициативата  е част от мащабния план на Обама за борба с климатичните промени.

"Десетилетия наред са ни казвали, че няма смисъл да превключваме към ВЕИ. Днес това твърдение вече не е вярно", заяви Обама по време на годишната среща на националния форум за чиста енергия в САЩ, провел се в Лас Вегас. Американският президент напомни за спестяванията, които държавите и компаниите правят, използвайки възобновяеми енергийни източници и оспори твърденията на привържениците на фосилните горива, че възобновяемата енергия е твърде скъпа. Дори напротив, според Обама вятърната и слънчевата енергия в световен мащаб става все по-евтина.

Към настоящият момент Обама смята да въведе данъчни отстъпки за собствениците на имоти, които са монтирали източници на възобновяема енергия в границите на своите имоти и са ги направи енергийно независими. Според плана, инвестицията на гражданите трябва да се възвърне изцяло през отстъпките от имотните данъци. Освен това държавата ще гарантира кредитите на инвеститори, които строят ВЕИ-централи. С подобни гаранции ще бъде построен и соларен парк в Калифорния, който ще произвежда енергия за захранване на 145 хил. къщи.

"САЩ преживява енергийна революция. Страната все по-бързо преминава от традиционните източници на енергия към новите. Правителството на САЩ ще продължи да инвестира в развитието на технологии за алтернативни източници на енергия", каза още Обама в Лас Вегас. Той не пропусна да напомни, че по времето на неговия престой в Белия дом, съединените щати са станали световен лидер по производство не само на петрол и газ, но и на енергия от алтернативни източници.    

По думите на американския президент, страната сега е на първо място по производство на енергия от вятър, която покрива нуждите на 16 млн. домакинства. Обама изтъкна и че до 2050-а на вятърната енергия ще се падат 35% от националното електричество на САЩ. В основата на обявения план от американския президент стои задачата въглеродните емисии от американските енергийни централи да намалеят с 32% спрямо нивата от 2005-а, като това трябва да се случи до 2030 година.

Речта, която президентът произнесе в Лас Вегас, бе под патронажа на лидера на демократите в Сената Хари Рийд. Тя цели да даде отпор на интересите, подкрепящи изкопаемите горива. "Асошиейтед прес" изтъква, че според демократите въпросът трябва да бъде решен от свободния пазар, а не през държавната протекция за фосилните централи. Именно по тази причина Обама критикува "фосилното" лоби, че се обявява за защитник на свободния пазар до момента, в който на свободния пазар излязат възобновяемите източници на енергия.

Малка е обаче вероятността републиканците в Конгреса да подкрепят последните инициативи на Белия дом, въпреки че новите регулации нямат нужда от одобрението на законодателите. Важно е да се отбележи и че  по-рано този месец лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл, представител на въгледобивния щат Кентъки, обвини президентската администрация в опит да затвори електроцентрали и да повиши цените на електроенергията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст