Американските централи подканиха НЕК да им се издължи

оливие маркет

Собствениците на американските ТЕЦ-ове съобщиха , че ще заплатят дължимото към Мини Марица Изток, едва след като получат от Националната електрическа компания (НЕК) дължимото към тях.

"След като AES България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК, които към момента са в размер на около 500 млн. лева, ще покрие веднага задълженията си към Мини Марица Изток, които в момента възлизат на приблизително 60 млн. лева", заяви изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет.

Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и AES е бил решаващ за постигане на споразумението. "Този резултат подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика", се казва в съобщението.

На 14 август AES България подписа споразумение за промяна в дългосрочния договор за изкупуване на енергия с НЕК. Според документа, намаляването на цената за разполагаемост с 14 процента ще влезе в сила, след като на Марица бъдат изплатени всички просрочени задължения.

Това ще спести на НЕК около 50 млн. лева годишно или общо 550 млн. лева за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст