България е остров на стабилносттa и Шенген е гарант за това, твърди Кунева

Меглена Кунева

България е остров на стабилносттa в Югоизточна Европа и Шенген е инструмент да останем такъв. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещата си с външния министър на Финландия Тимо Сойни. Тя е на двудневно работно посещение в Хелзинки.  

Основна тема на разговорите между двамата вицепремиери бяха бежанският въпрос и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според Кунева страната ни е технически готова и има еднозначна оценка на европейските институции за това.

Тя очаква България да получи положителен отговор през октомври, когато има среща на министрите по правосъдие и вътрешен ред и Европейски съвет. "Влизането в Шенген по никакъв начин няма да отслаби нашите усилия по съдебната система и борбата с корупцията", обеща вицепремиерът.

Кунева увери, че страната ни успешно охранява външната граница на ЕС и даде за пример техническата готовност на дипломатическите ни представителства, като посочи, че консулството в Хелзинки разполага с устройство за десетопръстна биометрия по най-новите шенгенски стандарти.

Тя се срещна още с министъра на правосъдието и заетостта Яри Линдстрьом. Основната тема на разговора бяха мерките, които българското правителство полага за борба с корупцията и контрабандата. Вицепремиерът посочи, че очаква законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, да бъде приет от парламента още в началото на политическия сезон.

Сред другите обсъдени теми беше и подготовката на Българското председателство на ЕС през 2018 година. Финландия ще поеме ротационното председателство на съюза една година по-късно и е важно да има приемственост в европейските политики, подчерта Меглена Кунева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст