Офшорките не са това, което бяха

офшорки

Нашенските управници отново ни припомниха, че са недостижими в лупингите. След като превърнаха (не без чисто популистки мотиви) България в първата европейска държава, наложила законодателни ограничения за дейност на фирмите с неясни собственици, сега началниците са на път да я направят и първата, която съвсем легално ще позволи дейността на сенчестите капитали. Как така ли? Ами с тънки поправки в същия този закон, който би следвало да ни пази от островните фирми.

След като месеци наред думкахме тъпана срещу офшорките, сочехме с пръст участието им в български фирми и искахме прозрачност за действителните собственици темата полека изчезна от публичния взор. И дойде ред – вече без никакво притеснение, експертите на финансовото ведомство да предоставят някои облекчения на физическите или юридически лица, които са регистрирани в някоя от офшорните зони по света. Едва ли не  – поизмъчихме ги малко и нека сега си вземат глътка въздух.

Ама такава глътка са им приготвили, че друго не им трябва. Защото в проекта за промени на разпоредбите е включено едно изречение, което коренно ще промени възприятието за това какво представлява офшорната зона. Иде реч за това, че всички шумно прокламирани забрани няма да се отнасят за фирми, регистрирани асоциираните към Европейския съюз отвъдморски страни и територии. А сред които са добре известните Британски Вирджински острови, Бермудските острови, Острови Туркс и Кайкос, Монсерат, Ангуила, Кайманови острови, Аруба, Фолклендски острови, Гренландия, Нова Каледония, Френска Полинезия и други любими на предприемчаите екзотични дестинации. 

Но това въобще не е всичко. По един или друг начин законотворците са успели да извадят от кюпа с офшорните зони и страни като Лихтенщайн, Исландия, Гибралтар, Сингапур и Хонконг, които също приютяваха не един или двама "инвеститори" в българската икономика.

Така че да им е честито не печелившите. А баламите, дето прибързаха да се приведат в ред с действащите все още забрани, могат отново да се оглеждат за уютен пристан насред океана. Всички останали ще пием по една студена вода и толкоз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст