КЕВР одобри споразумението между НЕК и “Контур Глобал”

КЕВР Иван Иванов

Одобрихме споразумението между НЕК и американската топлоцентрала "Контур Глобал Марица-изток 3". Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти.

На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенерги. Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила.

"По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. От тук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила", добави той. 

До днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.

"Цената на природния газ намалява, но още не е ясно дали парното ще поевтинее от новия отоплителен сезон от 1 октомври.Правилото е, че при 5 %-тно намаление на природния газ се правят корекции надолу. Намалението му за следващото тримесечие се очаква да бъде с 13,4%, като за цялата година ще бъде около 30%", според шефа на енергийния регулатор. Иванов очаква дори намалението да е по-голямо заради цените на суровия петрол. Той не даде отговор обаче дали тези тенденции ще доведат до по-малки сметки за парно от октомври.

По думите му ценовото решение с предложение за намаление от Булгаргаз ще бъде разгледано от Комисията след 10 септември, а окончателното решение ще стане ясно на 30 септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст