Законът за офшорките е безсмислен

Георги Кадиев

Промени в Закона за офшорките предлага Министерството на финансите. Те са изготвени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски още по времето на кабинета "Орешарски". Според предлаганите промени, компании, които са регистрирани в офшорни зони, отново да могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Освен това се предвижда от 1 януари 2016-а информацията кои са действителните собственици на офшорки да не е публична. Това знание ще е притежание единствено и само на НАП, ДАНС, регулаторните и контролни органи.

"Законът беше безсмислен в самото си начало и си остана безсмислен. Такъв нормативен акт няма в нито една друга европейска държава", заяви депутатаът от "БСП лява България" Георги Кадиев в ефира на Българското национално радио. Депутатът сподели, че все още не е разбрал смисъла за създаването на закона, защото от самото начало е било ясно, че няма да работи.

Малко по-подробно можем да кажем, че според промените дружества, които регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, ще могат да притежават до 10% процента от капитала на организации като банки, медии, застрахователни и пенсионни дружества, публични компании, футболни отбори и социологически агенции. Освен това се разрешава офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор.

Законът "Пеевски-Цонев" бе приет преди почти две години. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане, а срокът за коментари изтича на  7-и септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст