Разрешени пестициди в ЕС вредят на пчелите

пчели

Някои видове разрешени пестициди за пръскане на култури вредят на опрашителни насекоми като пчелите. Това показва проучване от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). От природозащитната организация "Грийнпийс" настояват Европейската комисия да разшири обхвата на текущата забрана на трите пестицида в ЕС по отношение на всички видове употреби и култури.

"Оценката на риска не може да бъде финализирана поради липса на данни данни", съобщават от Европейският орган по безопасност. От институцията посочват, че са налице сериозни пропуски в научните познания относно въздействието на тези пестициди върху другите опрашители. ЕОБХ обясняват още, че пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храни. Така например около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели и други животни.

Според проучването, е необходимо допълнително прецезиране на употребяваните пестициди спрямо културата, върху която се полагат. Оказва се, че използването на пестицидите тиаметоксам (произвеждан от Syngenta), клотианидин и имидаклоприд (произвеждани от Bayer) във висока степен имат вредно въздействие върху пчелите.

Действащата в момента забрана в ЕС за трите неоникотиноида не обхваща всички видове употреби на пестицидите, както и използването им върху всички видове култури. Така например се допуска както  пръскането в овощни градини след цъфтеж, така и употребата им в оранжерии. В допълнение на това обаче някои европейски страни предоставят частична отмяна (дерогации) по отношение на забраната. За премер може да се даде Обединеното кралство, където разрешиха употребата на неоникотиноиди по полета с маслодайна рапица.

"ЕК трябва да разшири обхвата на забраната в ЕС, за да включи всички видове употреби на неоникотиноидите, върху всички култури, и да сложи край на използването на дерогации на принципа на самообслужване", категоричен е водещият експерт по земеделските политики на ЕС в офиса на "Грийнпийс" в Брюксел, Марко Контиеро.

Контиеро, се изказа и в подкрепа на получените данни: "ЕОБХ потвърждава това, което вече е било доказано от изобилието от налични научни доказателства: неоникотиноидите представляват сериозна заплаха за пчелите и за бъдещето на селското стопанство". Според експерта има надеждни нехимични алтернативи на препаратите, а съюза трябва да влезе в ролята си и да насърчава земеделските производители да ги използват.

Важно е да се отбележи, че доклад на "Грийнпийс" от 2015-а дава редица ефективни възможности за борба  с вредителите, които обаче изключват пестициди. Така например могат да се използват придружаващи растения, хищни растения-гостоприемници и феромони, както и използването на каолинова глина като защитна бариера върху листата, за да се предотврати нахапването им от насекоми.

"Правителствата трябва да инвестират в нехимични алтернативи и да подкрепят преминаването към устойчиво селско стопанство без пестициди", настояват от природозащитната организация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст