Съдът пусна от ареста автокрадеца, ядосал премиера

Темида

Софийският градски съд пусна от ареста Ярослав Димитров, за когото премиерът Бойко Борисов се възмути, че е задигал автомобили, докато е под домашен арест. Името на Димитров нашумя след заседание на Министерски съвет, на което министър-председателят повдигна въпроса за това, как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест.

32-годишният автокрадец, известен с прякора Яро, беше задържан, след като на 14 август софиянецът Делян Лилов пусна във Фейсбук негови снимки, докато краде колата му от подземен гараж в кв. "Манастирски ливади". Оказа се, че заедно със свой съучастник Димитров е успял да задигне и още един автомобил.

Миналата седмица Софийският районен съд остави обвиняемия в ареста. Тогава стана ясно, че той има до момента 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Освен това срещу Яро има и три европейски заповеди за арест от Италия и Словения.

Днес Софийският градски съд обаче пусна от ареста Димитров, като го остави без мярка за неотклонение, съобщиха БТА и БГНЕС.

Според градските магистрати видеозаписът, на който се твърди, че е Димитров, е с лошо качество и не може категорично да се докаже, че е той. Съдия Иван Коев се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и Института по криминалистика и криминология. Според тях също не можело да се даде категоричен отговор, че Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите.

Експертите от Института по криминология откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Яро, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на сто процента.

Петима полицаи са разпознали Димитров, отново на база видеозаписа. Съдът обаче не кредитира особено техните показания.

В съдебната зала стана ясно, че първоначално Ярослав Димитров е оттеглил жалбата си. Каза, че решил да остане в ареста, с мотива, че не иска да пречи на разследването. И допълни, че не искал да го "разкарват" до съда.

Днес обаче мъжът оттегли молбата си и поиска все пак съдът да го пусне от ареста. В крайна сметка той остана без мярка за неотклонение.

Решението на СГС може да бъде обжалвано.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст