Завърши строежът на най-дългия тунел в света

тунел готард

Приключи строежът на 56-километровия тунел Готард, което прави съоръжението най-дългият тунел в света, съобщава Business Insider. Очаква се тестовете на релсите, вентилацията и комуникационните възможности да започнат на 1 октомври. Плановете са през юни 2016-а тунелът Готард да бъде открит официално с фестивал, а хиляда от първите 500 хил. посетители на събитието ще се сдобият с билети за първото пътуване.

Тунелът е финансиран изцяло от Швейцария, а цената му възлиза на около 10.3 млрд. долара. Влаковете ще се движат през тунела със скорост от повече от 240 км/час, като по точи начин времето за пътуване между Цюрих, Лугано и Милано ще бъде скъсено със 60 минути. Експерти обясняват, че високата скорост е възможна благодарение малките колебания в нивото на тунела, защото трасето е почти изцяло гладко по цялата дължина.

Важно е да се отбележи, че мястото на съоръжението не е случайно. Това е най-гъсто населеният пояс в Европа, който е познат като "синия банан". Той се разпростира от Северна Англия, южно през Холандия, Швейцария, Франция, Германия и достига до Северна Италия. Територията се населява от приблизително 111 млн. души. Освен това по-голямата част площта е относително равнинна, с изключение на Швейцарските Алпи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст