Нов опит да вържат кънките на Светлозар Костов

Прокурор Светлозар Костов стана известен с това

Поредна дисциплинарна атака срещу ръководителя на първоинстанционната спецпрокуратура Светлозар Костов предприе шефът на държавното обвинение Сотир Цацаров. След известно затишие в престрелките между двамата главният прокурор се възползва от скандала заради отложеното от Костов изпълнение на присъдата на Росен Петров-Животното от групата на Златко Баретата. В третото си поред предложение пред Висшия съдебен съвет (ВСС) за наказание на Костов Цацаров иска той да бъде незабавно отстранен от длъжност и да бъде изхвърлен от съдебната система.

Уволнението на Светлозар Костов първа поиска шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова веднага след ареста на Животното в Несебър на 13 август. Тогава стана ясно, че той е бил и сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, нахлула в началото на месеца в зоналния съвет на Българския футболен съюз на Националния стадион "Васил Левски". Петров трябвало да влезе в затвора за изтърпяване на присъдата си лишаване от свобода за срок от 5 години и 2 месеца. Но Костов отложил изпълнението на наказанието по молба на адвоката му. Защитникът се аргументирал със заболяване на осъдения и с предстояща операция във Военномедицинска академия през септември.

Към молбата били приложени три медицински документа с вписана на латински диагноза. И въпреки че наблюдаващият делото обвинител бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване, шефът на спецпрокуратурата преценил, че то е тежко и не позволява изпълнение на присъдата. Проверката на апелативната спецпрокуратура установила обаче, че представените документи не са достатъчни за подобно заключение. Не е поискано и експертно становище за възможна несъвместимост на заболяването с изпълнение на наказанието. Проверяващите приведоха и житейски най-правдивите аргументи – Животното няма как да е толкова болен, щом плажува на морето и беснее начело на футболна агитка.

През април пък Светлозар Костов беше нападнат от защитата по делото "Октопод", че избрал сам себе си за наблюдаващ прокурор. Именно по този повод Цацаров внесе предишното си предложение за дисциплинарно производство срещу него. Чрез системата за случайно разпределение на делата бил избран само вторият прокурор по делото – Росен Радев. Костов се позова обаче на заповедта на Цацаров от 2012 г., според която  е определен за водещ прокурор по делото още когато то беше в Софийския градски съд. Всъщност процесът е сочен като възможен мотив за атака срещу него. Адвокатите на подсъдимите засипват ВСС с оплаквания срещу Костов, но по никоя от общо четирите дисциплинарки срещу него не е определено наказание.

Поведението на Светлозар Костов сочи еднозначно, че има гръб, на който той разчита, когато отправя директни нападки срещу главния прокурор. Шефът на спецпрокуратурата устоя в няколко бури, при всяка от които изглеждаше обречен. Но не го смениха нито след констатацията за липса на резултати при разследването на финансови и данъчни престъпления, нито след оплакването на негови колеги, че ги тормозел заради неуспеха си да оглави апелативната спецпрокуратура, нито след разкритието по време на избора, че не е внесъл нито един обвинителен акт в спецсъда. Никой не отвори обаче и дума за преразглеждане на правомощията на специализираната магистратура, която няма нищо общо с представата за структура, която мачка организираната престъпност. А самият Костов призна пред "Параграф 22", че "само името ни е специализирано". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст