Кой как се вписа в закона?

топлофикация русе

Приемането на новите поправки в Закона за офшорките с нищо няма да промени икономическата среда у нас. Причината е, че и при сегашните по-строги правила предприемачите, криещи се на сянка в някои от данъчните оазиси, формално успяха да легализират работата си. Не видяхме нито едно отнемане на лицензи или на разрешителни, разваляне на договори или друго от този род, тъй като имаше достатъчно много вратички и схеми. Благодарение на тях бизнесът спокойно се приведе във вида, който изискваха разпоредбите.

Например с няколко уведомления за сделки до Комисията за защита на конкуренцията цялата енергийна империя на Христо Ковачки е трансформирана така, че хем не може да бъде упрекната за нарушения на законодателството, хем корените й се губят в задморски дестинации. Формалната смяна на собствеността започна с топлофикациите в Перник, Плевен, Русе, Враца, Бургас, Габрово, Сливен и Велико Търново, които Ковачки държеше чрез регистрираните на Сейшелските острови "Приам Консулт Корп.", "Корнворс Лтд", "Галер Консулт Лимитед", "Уорсфорд Лимитид", "Дариал Корп." и "Лотер Интернешънъл Инк.". 

Пернишката топлофикация вече е в ръцете на британските фирми Bingham Management Ltd. и Antartio Commerce Ltd. Според документите в КЗК физически собственик на Bingham Management е Кристофър Мотин. И тъй като той е декларирал, че не контролира други предприятия нито на територията на България, нито извън нея, комисията е приела, че не е налице сливане между предприятия и съответно няма за какво да се произнася. По подобен начин парното в Плевен премина в ръцете на "Каталанд Лтд.". Въпросното дружество е вписано в Регистъра на дружествата за Англия и Уелс и целият му капитал е притежание на физическото лице Елизабет Улъм. Чрез тази сделка г-жа Улъм придоби контрол и върху "Топлофикация Русе", която е дъщерна на "Топлофикация Плевен". Друга британска компания – Bovard Ltd, е придобила парното в Бургас, като за неин собственик е посочен Стюърд Попълтън. Зад врачанската топлоцентрала пък вече стои кипърската фирма Ollemira Business LTD, чийто едноличен собственик е Анна Симан. От Кипър са и новите еднолични акционери в "Топлофикация Габрово" и в "Топлофикация Сливен". Това са Darklet Limited с номинален собственик Марта Калеши и Nerpana Ltd, представлявана от Клеа Константину. 

Благодарение на енигматичната фигура, наречена "физически собственик", проблеми няма и анонимният собственик на "Булгартабак холдинг". Пряк притежател на цигарения холдинг е австрийското дружество "БТ Инвест", което на свой ред е собственост на фирми от Лихтенщайн. 

С уж строгите разпоредби на закона се размина и една от най-големите строителни компании у нас – "ПСТ холдинг". Преди зад нея стоеше регистрираната на Британските Вирджински острови "Галиано Уърлдуайд лимитид". Днес обаче неин собственик е кипърската "Колвик Сървисис лимитид". Сменено е и наименованието на българската фирма – тя вече се нарича "ПСТ груп".

Гриша Ганчев също няма проблем със Закона срещу офшорките, независимо че мажоритарният собственик на неговата фирма "Литекс комерс" – "Литекс инвестмънт лимитид", по регистър е на Британските Вирджински острови. Причината е, че в Търговския регистър са публикувани документи за актуалното състояние на "Литекс инвестмънт лимитид", от които става ясно кои са собствениците му. Това, както вече споменахме, е достатъчно основание фирмата да работи без проблеми. Притежатели на акции в офшорното дружество са самият Гриша Ганчев, Илия Терзиев, Иван Дойнов, Радослав Димитров и Константин Димитров.

Подобна е ситуацията и при всички фирми, които бяха обект на критични коментари заради офшорната си регистрация, или собственици, свързани с тези зони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст