Смях в залата, плач в държавата

Яро

Противозаконното отнемане да се нарича с истинското му име – кражба. Така държавата ще се справи с автоапашите според премиера Бойко Борисов. Поредната му законодателна приумица дойде след новината, че Ярослав Димитров – Яро е пуснат от ареста. В четвъртък (27 август) Софийският градски съд го освободи без каквато и да е мярка за неотклонение, което отприщи и гнева, и законотворческата мисъл на премиера.

"Това, докато не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадците. Не се ли промени формулировката и от „противоотнемане” да стане „кражба”, този вид престъпления ще се толерират. Аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали: „Влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри”. Защо е направено така преди 20 години, не е ли за да се толерира този вид кражба?”, попита Борисов.  И отсече, че съдът е независим, но парламентът трябва да промени формулировката.

И тук започват въпросите. Защо е мълчал досега? Той стана главен секретар на МВР през 2001 г. и оттогава досега все е във властта и все е бил предимно на постове, предполагащи борба с престъпността? И от луната ли пада, че да вярва в чудодейната сила на подобна промяна? Как е възможно изобщо човек на такъв пост да сипе такива небивалици? И защо не попита онова недоразумение, оглавяващо МВР, Румяна Бъчварова разследвано ли е вече, за кого работи Яро. Кой поема лимузините, след като той ги свие и му ги докара? Или пък да обясни кога ведомството й разбра, че не може да контролира мярката "домашен арест"?

Ами прокуратурата? Само няколко часа след освобождаването на Димитров отново го арестуваха – пак по нейно разпореждане. Сетили се, че има и други три дела срещу него! И понеже по две от тях вече му е налагана мярка за неотклонение, дайте да го задържим за третото – вещно укривателство на три мотоциклета. Само че това е станало в края на май. После пък откриха, че от началото на юни Яро бил и с влязла в сила условна присъда. Как цели три месеца не са сметнали за нужно да го задържат? Или поне да искат задържането му за кражба на друга кола, по което са се задоволили с мярка "подписка". И сега се размърдаха единствено заради шумотевицата и за да замажат гафа. Но най-вече за да угодят на Борисов, от когото са уж независими. Чак сега прокурорите се сещат да наложат на Яро и забрана за напускане на страната.

И към съда има въпроси. Съставът, който пусна сега Димитров, ще отнесе медийните негативи, но кучето е заровено другаде. В случая Яро беше освободен просто защото не може да бъде разпознат на записа от гаражните камери. При това не стана ясно взели ли са полицаите отпечатъци и оставени ли са следи? Правили експертизи само на записа, който обаче не убеждава вещите лица в самоличността на крадеца. Те не могат да го разпознаят с експертиза, но петима полицаи го разпознали още при излъчването на записа в медиите.

Преди това пък от съда поясниха, че на Димитров е бил наложен домашен арест, но само докато трае производство срещу него за екстрадиция в Словения. И нов парадокс: кой е отменил дори тази мярка, щом като екстрадицията е отказана с мотива той да излежи присъдата си у нас? От прокуратурата обясниха, че все още се чакала присъдата от Словения, след което той би трябвало да бъде задържан и вкаран в затвора. Какво обаче налага дотогава да е без никаква мярка за неотклонение? Освен всичко друго Димитров е обект и на две европейски заповеди за арест?!

Съдът е отказал да предаде Яро и на Италия, където също го разследват. Чухме обаче обяснение, подобно на онова за наполовина пълната чаша, която не е наполовина празна. СГС не бил отказал, ами се бил съгласил да предаде Яро на италианските власти, но решил това да стане след приключване на делата, които се водят срещу него в България. Като знаем как ги водят, това, разбира се, никога няма да се случи. Ще ги влачат с години, за да осуетят по всички възможни начини предаването му на италианците, както са го направили със словенците. После и тях ще смачкат, а може и нови да образуват, ако човекът продължи присвоителната си дейност. 

Въобще – смях в залата и плач в ежедневието. И Яро се смее. Първо оттеглил писмено жалбата си срещу решението на съда да го остави в ареста, понеже не желаел да пречи на разследващите да си свършат работата. После размисли и каза на съдиите: "Не исках да се разкарвам, но така и така съм тук, по-добре да се гледа мярката". И след като чу, че го пускат, благодари от сърце.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст