Министрите на работа, депутатите – по агитация

министри

Министрите от кабинета ще се въздържат от агитация из страната, но в замяна на това депутатите ще излязат във ваканция седмица преди гласуването, за да дадат здраво рамо на кандидатите на партиите си за кметове и за общински съветници.

Още през март премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи членовете на правителството да не участват в предизборната кампания. „Всички министри от всички коалиционни партньори“ щели само да работят. Той изрично подчерта, че това се отнася и за него самия. "Ние сме перфектен екип и ни е радостно да се видим, не го правим по принуда. Парламентът е друга работа. В тази сложна коалиция, която беше създадена, ще има нужда от баланс, особено преди местните избори, където всяка партия ще си гони своите цели. Ние решихме министрите, включително и аз, да не участваме в предизборната кампания”, обясни Борисов.

Думите му бяха потвърдени преди дни от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който на заседанието в сряда (26 август) беше определен да отговаря за организацията и техническата подготовка на изборите за кметове и общински съветници на 25 октомври, а и за провеждането на референдума едновременно с тях.

„Заради коалиционния характер на това правителство би се получило неловко или грозно, ако един или двама министри от различни политически сили се озоват в един и същи град, агитирайки или подкрепяйки различни кандидати“, заяви той. Според него това звучи нелепо, въпреки че подобно нещо вече се е случвало и по време на тройната коалиция. „Позиция на правителството е да се ограничи максимално прякото ангажиране на министри в предизборната кампания”, допълни вицепремиерът и обясни, че тази позиция е продиктувана от многото предстояща работа на кабинета.

Отделен въпрос е, че премиерът Бойко Борисов сам нарушава собствената си „клетва“. Той не се спря цяло лято – обикаля и открива пътни възли, участъци от магистрали, спортни зали, пречиствателни станции и какво ли не по всички краища на държавата. Кулминацията на представлението обаче се състоя в Голямата базилика в Плиска със „свещената вода“, което си беше чист пиар. При повечето от обиколките си Борисов задължително води със себе си някой министър – я финансовия Горанов, я регионалната Павлова. Но заместникът му в кабинета Томислав Дончев го оправда: „Има много поводи да бъдат посетени отделни места в страната – или оглед на обекти, или срещи с хора, или решаване на различни местни предизвикателства. Това, че има местни избори, не е повод три или шест месеца преди тях никой да не пътува никъде”.

Всички помним каква кампания направи през лятото на 2011 г. под ръководството на Борисов все още необявеният кандидат за президент от ГЕРБ и все още министър на благоустройството Росен Плевнелиев. През целия летен сезон той не спря да обикаля плажовете по Черноморието и да инспектира всяко капанче, будка и чадър, следван от тълпи местни журналисти, които препредаваха всеки негов жест и дума. И когато кандидатурата му за „Дондуков“ 2 беше официално обявена, партийният лидер Бойко Борисов невинно-безочливо заяви, че едното нямало нищо общо с другото – той просто си вършел работата като министър. Този пример навежда на мисълта, че разпореждането на премиера министрите да не участват в предизборната агитация май ще има повече препоръчителен и пиарски характер, отколкото те да го спазват стриктно.

Министрите ще имат възможност да помагат на партиите си в кампанията и по друг начин – чрез петъчния парламентарен контрол. Още от времето на Иван-Костовия кабинет този механизъм се използва за пропагандиране на „успехите“ на правителството. Депутати от политическата сила, която го е излъчила или го подкрепя, задават въпроси към министрите, за да им дадат възможност да се хвалят и да изтъкват постигнатото – реално или въображаемо. А всичко, което висшите чиновници изричат, се предава пряко по БНР и БНТ.

Заради предстоящите местни избори по нестандартен начин ще започне и есенната пленарна сесия на Народното събрание. Предвижда се в началото да има извънредни заседания, за да не изостава законодателната програма, тъй като в седмицата преди вота депутатите няма да работят. Преди първия звънец на 2 септември ще се събере председателският съвет. Той ще обсъди как да задържи народните представители в залата, за да не страда кворумът след 25 септември, когато е официалното начало на предизборната кампания. Заместник-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев уточни, че депутатите ще почиват заради вота от 16 до 28 октомври, а рискови за кворума остават трите пленарни седмици преди това. Най-вероятно парламентарните групи ще се разбират вътрешно и депутатите ще дават дежурства по присъствие в залата, а в останалото време ще пребивават в избирателните си райони. Тази практика също е изпитана в предишни такива кампании.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст