снимка

Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ .  Тя бе открита от  кмета на София Йорданка Фандъкова и Левон Хампарцумян.

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ с фотографии на столицата на България от края на XIX и  първата половина на XX век. Изложбата се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София (www.stara-sofia.com) Виктор Михайлов и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. На елегантна церемония късно снощи тя откри изложбата заедно с председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

„Надявам се всички жители и гости на София да могат да усетят духа на стара София като едновременно с това, заедно да се опитаме да направим нашия град по-добро място за живеене“, каза Йорданка Фандъкова пред гостите на откриването. Тя получи подарък от г-н Хампарцумян копие от рекламна вложка във вестник Таймс от 1925 г. На последната страница на приложението има снимка на сградата на БНБ, която тогава се е помещавала в сградата, в която сега се намира УниКредит Студио.

„Софийски трансформации“ представя един различен облик на столицата, който малцина от нас помнят. Изображенията разхождат посетителите на галерия УниКредит Студио през старите централни улици Раковски, Търговска, Леге и бул. Княз Дондуков. На снимките са заснети сгради, които живеят извън времето и са се превърнали в символи на столицата. Изложбата показва трансформациите през годините на знакови места като Народния театър, Военния клуб, Софийския университет, Лъвов мост, храм Света Неделя, езерото Ариана, БНБ и др.

Черно-белите фотографии разказват историята на върхове и падове, на блясък и погром. Изложбата връща посетителите 130 години назад, през които българската столица преживява мащабни промени. Дори след войни, природни бедствия и пожари градът успява да се възстанови.

Снимките са събирани години наред от Виктор Михайлов от стотици фотографи, издатели и изследователи. Безценните образи са били заснети като поздравителни картички, публицистични материали  или от любители.

Посетителите на УниКредит Студио могат да разгледат уникалните фотографии между 2 и 22 септември 2015 г.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст