ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Миков: За БСП изборите не са боксов мач

Михаил Миков бсп

"За БСП изборите не са боксов мач. Знаем, че многото етнически партии предпочитат спортните сравнения, особено тези, в които има повече кръв. В изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция". Това прочете в декларация за началото на политическия сезон председателят групата на "БСП лява България" Михаил Миков.

"Една година е достатъчна, за да си дадем равносметка за изминалия период и тя не изглежда никак радостна. Доматите пред Народното събрание са едно от доказателствата за това. Управлението ни обеща преди година, че тези, за които са гласували хората ще бъдат честни с тях. Днес принципите на тази коалиция продължават да са неясни почти за никого. Тази есен ще продължи да бъде така сигурно. Това не може да издига авторитета на парламента", заяви Миков.

Той коментира и започнатите от управляващите реформи.

"Беше обещана реформа в енергетиката – тя се изрази в увеличение на цените на електроенергията. Апропо много се шуми по темата за горивата. Правителството прехвърля отговорности върху фактори, които са извън България. Ако на предишната сесия БСП постигна резултат за свръхпечалбите и натискът върху българските производители, то тази сесия ще бъдем изключително настойчиви по тази тема. Бе обещана съдебна реформа – Слава Богу и тя е не е приключила", заяви Миков.

По думите му тя е започнала мажорно. "Не може да бъде реформа подмяната на лицата във ВСС и това да доведе до повече усещане на българските граждани, че българският съд съди в полза на обикновения гражданин, а не на този, който има повече пари. Щедри на обещания, управляващите запазиха мълчание по много важни въпроси, за които отговори ще продължаваме да настояваме – санкциите срещу Русия и ефектите за българската икономика, мълчанието по етническото напрежение, по демографската криза, по онези ангажименти, които президентът е поел – 2% от БВП да отива за отбрана", посочи Миков.

Той коментира и пенсионната реформа, като изтъкна, че тя се е свела само до увеличаване на възрастта – 67 години за мъжете и 65 години за жените.

"Това не съответства с продължителността на живота у нас. В здравната реформа гражданите получиха разделяне на две – такива, за които заболяванията им са социално значими и такива, които ще плащат осигурителни вноски и после ще доплащат, защото заболяванията им са социално незначими", изтъкна лидерът на левицата.

Той бе категоричен, че ще продължат да отстояват друга позиция – в най-бедната страна на ЕС не бива да има увеличение на военните бюджети преди да са увеличени тези за образование и здравеопазване. "Ако отворите европейската преса, ще видите, че това, което се случи в Австрия, нанася много тежки морални последици на България като страна-член на ЕС, и страна, която претендира да стане член на Шенген", добави той.

"На тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват, а за каква политика да гласуват, за да имат бъдеще техните деца", завърши Миков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст