ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преднината на СИРИЗА пред “Нова демокрация” се стопи до 1%

ципрас

В предсрочните избори през септември партията на подалия оставка гръцки премиер Алексис Ципрас СИРИЗА вероятно ще спечели 26% от гласовете, съобщава агенция "Ройтерс". Данните от проучването на агенция Pulse за телевизионния канал Actiocn 24 показват, че този резултат е с 1% преднина пред консервативната партия "Нова демокрация".

Сегашната минимална преднина на СИРИЗА е далеч от резултатите през май, когато партията на бившия премиер водеше с 15% пред основния си конкурент. Проучването на общественото мнение показва, че 10.5% от запитаните все още не са решили как ще гласуват на изборите на 20 септември.

Проучването показва, че около 24% от гърците искат формиране на голямо коалиционно правителство между СИРИЗА и "Нова демокрация", като участие вземат и други представени в новия парламент партии. В същото време 21% от запитаните застават зад коалиционно правителство, което е водено от "Нова демокрация", а едва 17% – зад съвместно управление, начело със СИРИЗА.

Повече от две-трети от запитаните заявяват, че са били разочаровани от седеммесечното управление на Ципрас. В допълнение на това проучването на общественото мнение показва, че за неофашистката партия "Златна зора" биха гласували 6% от гърците.

Агенция Pulse отчита още, че бившият коалиционен партньор на Алексис Ципрас – партията "Независими гърци", за сега не успява да преодолее прагът от 3%, за да влезе в следващия парламент. В същото време обаче, новосформираната партия от крайнолевите представители на СИРИЗА – "Народно единство", се ползва с доверие в рамките на 4%, което означава, че ще участва в новия парламентарен живот на страната.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст