ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рапъри и спортисти с научни степени

клм

На хората, които печелят милиони от шоубизнеса, модния подиум и спорта, е прието да се гледа малко отвисоко – да, работата им е доходна, но не изисква сериозно образование. Има обаче актьори, музиканти и спортисти, които могат да размахат в лицето на критиците си дипломи от престижни университети. А има и такива, които наваксват пропуснатото в зряла възраст. Преди дни например Антонио Бандерас призна, че най-накрая е осъществил заветната си мечта и изучава мода и дизайн в лондонския  Сentral Saint Martins.

Американският рапър Кание Уест има докторска степен по изкуствата от Художествения институт в Чикаго – едно от най-авторитетните профилни учебни заведения в САЩ. Вярно, че малко или много дължи това на късмета си. Навремето Кание е изучавал английски език в Чикагския университет, където е преподавала покойната му майка. Но после зарязва лекциите заради страстта си към рапа и така и не се дипломира. Затова пък често е споменавал в интервюта за мечтата си да следва в Художествения институт.

"Когато четях лекции в Оксфорд, си мислех колко по-лесно щеше да ми бъде, ако бях доктор по изкуствата от Чикагския художествен институт", отбелязва веднъж къде на шега, къде наистина Уест. След което Лиза Уенрайн, член на учебния съвет на въпросното учебно заведение, наистина предложила да присъдят докторска степен на музиканта: "Помислих си, че това е фантастично – казва тя. – Той е основна фигура в съвременната култура и заслужава званието." Наистина, тогава мнозина възприели удостояването на рапъра като истински фарс, но фактът си е факт – Уест е доктор по изкуствата.  

Към прочутия баскетболист Шакил О`Нийл пък също следва да се обръщаме с „доктор О`Нийл“. След като се озовава в НБА, той зарязал учението си в Университета на Луизиана, с което много разстроил родителите си. Спортистът обаче обещал на мама и татко да завърши образованието си и удържал на думата си. За да посещава заниманията, редовно му се налагало да иска почивни дни от треньора си. През 2012-а Шакил получава докторска степен от Университета Бари.

"Кой знае, един ден може и на мен да ми се наложи да работя от девет до пет като всички", изтъква в едно интервю звездата на НБА. Затова постигнатото не го задоволявало и възнамерявал да учи в юридически колеж.  

Китаристът на групата Queen и автор на много хитове Брайън Мей е завършил физико-математическия факултет на престижния "Импириъл колидж" в Лондон. Брайън е почти готов с дисертацията си за докторска степен и вече има две научни публикации по астрономия, когато успехът на Queen го принуждава да прекъсне научната си кариера. Впоследствие се връща към изследователската дейност  и получава научна степен от университета в Хертфордшир.  По-късно е назначен за ректор на университета "Джон Мерс" в Ливърпул и заема тази длъжност до март 2013-а. Сега Брайън продължава музикалната си кариера, но не изоставя и научната си дейност в областта на теоретичната физика и математиката.  

Миуча Прада е известна преди всичко като шеф на модния бранд Prada и внучка на основателя му. Но италианката е и горда притежателка на званието доктор на политическите науки. В миналото неспокойната Миуча е била член на комунистическата партия, изучавала е пантомима и се е лутала дълго, търсейки истинското си призвание. Така или иначе, днес тя е сред най-успешните бизнесмени.  

Супермоделът Кристи Търлингтън – лице на козметичната империя L`Oreal, е зашеметяваща брюнетка, която често украсява кориците на лъскавите списания. Но между дефилетата и фотосесиите тя някак си е успяла да се сдобие и с висше образование. Защитавайки бакалавърска степен по специалността "Сравнителна религия и източна философия", красавицата е завършила и магистратура по "Обществено здравеопазване".

В киното Долф Лундгрен изобразява най-вече брутални персонажи.  Всъщност шведът наистина е майстор на бойните изкуства. Наред с това обаче има и докторска степен  по химическо инженерство, получена от Масачузетския технологичен институт. Не е за пренебрегване и фактът, че Лундгрен има впечатляващия 160  коефициент за интелигентност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст