ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Грандиозен военен парад в Пекин

китай парад пекин

С грандиозен военен парад Китай отбеляза края на Втората световна война.

На площад "Тянанмън" в Пекин бе демонстрирана военна мощ в безпрецедентен мащаб. В парада участваха китайски и чужди военни части – около 12 000 бойци, 500 единици сухопътна военна техника и 200 самолета.

В приветственото си слово президентът на страната Си Дзинпин отдаде почит на "китайския народ, който непоколебимо и упорито се бори и победи агресията" на Япония, която капитулира на 2 септември 1945 година. Освен това той разкри, че броят на Народната освободителна армия ще бъде редуциран с 300 хил. души, но не даде срок кога ще се случи това.

Растящата военна сила на Китай се наблюдава внимателно на фона на напрежението в региона. Страната има териториални спорове със съседите си в Южнокитайско море, както и с Япония в Източнокитайско море.

Повече от 30 чуждестранни правителствени служители и държавни глави, включително президентът на Русия Владимир Путин и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун бяха на парада.

На трибуната бяха още президентите на Беларус, Египет, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Южна Корея, Таджикистан, Узбекистан, Чехия, Република Южна Африка и други страни.

Много от западните лидери обаче, както и премиерът на Япония Шиндзо Абе, пропуснаха събитието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст