ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЗК: Данъчните складове диктуват цените на горивата

Бензиностанция

Както в. "БАНКЕРЪ" написа, още преди четири години в свой анализ на Комисията за защита на конкуренцията е установила, че има проблем с конкуренцията на пазара на горивата. Днес това потвърди пред Нова телевизия и говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. Той подчерта, че притежателите на данъчните складове диктуват цените на горивата.

"Не е проблем монополът, а проблем е, когато има злоупотреба с монопол", изтъкна той. По думите му още преди четири години антимонополната комисия е установила, че конкуренцията е затруднена и дори е посочила как този проблем може да бъде решен. "Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ", заяви Гаврилов.

Той обясни и как се случва търговията. За да продава един търговец на дребно в България, трябва да разтовари вноса в акцизните складове. Проблемът обаче е, че 80% от собствеността на тези акцизни складове през 2011 година е била на "Лукойл". Наред с това данъчните складове пък искат толкова непосилен наем, че вносът би се обезсмислил. Именно това възпрепятствало конкуренцията на пазара. 

От КЗК са предложили две решения на проблема. Първото – страната ни да подпише със съседните държави споразумение, което да позволи на българските търговци на горива да използват акцизните и данъчните складове в съответните страни. И второ –  държавните акцизни складове да бъдат отворени. Така държавата ще се намеси на този пазар.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст