ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първанов не би подкрепил сериозни промени в съдебната система

Даниел Вълчев

Вие сериозно ли смятате, че Георги Първанов иска да прави каквито и да е сериозни промени в съдебната система? С този риторичен въпрос приближеният до вицепремиера Меглена Кунева и нейната формация "Движение България на гражданите", както и бивш образователен министър Даниел Вълчев коментира в ефира на бТВ факта, че парламентарната група на АБВ за сега "замразява" подкрепата си за конституционните промени. 

Именно поради оттеглената подкрепа от партията на Георги Първанов гласовете за промени в основния закон стават по-малко от 180. Това означава, че те евентуално ще бъдат гласувани по дългата процедура с 160 гласа, което ще забави приемането на редакциите в конституцията.  

Вълчев изрази своя скептицизъм относно реформирането на съдебната власт. По думите му предложеният проект за конституционни промени така или иначе е бил постен, а впоследствие дори и той е бил допълнително орязан. Той добави, че допълнителен горчив вкус в устата оставял и фактът, че всички, включително и представители от Реформаторския блок, викали "браво, браво" при одобряването на орязания проект. 

Бившият народен представител отбеляза, че не е против предлаганите промени, но смята, че са малко и недостатъчни. Той сподели, че въобще не е изненадан, че към момента от АБВ отдръпнаха подкрепата си за конституционните промени, свързани със съдебната система. 

"Стабилността на кабинета в определена степен зависи от това как ГЕРБ и Реформаторският блок ще се представят на местните избори, защото това би било един добър знак и пример за доверие на двете партии да продължат да управляват", коментира Вълчев. Според него ГЕРБ ще имат добри изборни резултати на кметския вот и изрази надежда и реформаторите да се представят добре. "Това обаче ще стане, ако партиите в блока действат единно и уверено заедно", подчерта той. 

Приближеният до Кунева, който до преди време бе неин заместник в партията изтъкна, че Реформаторският блок обединява хора, които искат България да се развива бързо като една модерна страна. 

"Факт е обаче, че представителите на партиите в блока имат по определени теми и своите сериозни различия. В Реформаторския блок има един сериозен проблем и той не е липсата на лидер, а това, че има две генерално различни концепции за това как трябва да изглежда това обединение. Едната концепция е той да е тип централизирана партия по подобие на ДСБ, концепция, която поне на мен не ми харесва. Ако идеята е, че този, който говори най-много, най-много коментира различни теми и политики, той е лидерът на Реформаторския блок – за мен тази идея е леко комична", заяви Вълчев. Той подчерта, че някои хора искат да имат еднолично ръководство като на партиите на Иван Костов. По думите му от ДБГ няма да се съгласят да се възстанови политическото наследство на Костов. 

Коментарът му бе по повод на изявлението на депутата Атанас Атанасов от ДСБ, който вчера пред същата медия обясни, че проблемът на Реформаторския блок е, че лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски не искат да признаят фактическото лидерство на Радан Кънев в коалицията. Според него това се доказвало от реалността, че когато премиерът Бойко Борисов иска да обсъди нещо сериозно с Реформаторския блок, звънял именно на Кънев.

Вълчев коментира и декларацията на ДПС от парламентарната трибуна. "ДПС искат да участват във властта. Проблемът на тази партия е, че има нужда от релегитимиране заради натрупаните негативни нагласи на хората", каза още Вълчев относно думите на Лютви Местан, че е необходима нова формула на властта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст