Играчите бягат от риска

Публични дружества излизат на “БФБ-София” с очаквания да се превърнат в “звездна” инвестиция.

Кирил Иванов,
Инвестиционен консултант

 

Въпреки солидните и интензивни турбуленции на международните капиталови пазари търговията на "БФБ-София" запази хладнокръвие.

В самия край на август и началото на септември традиционно се публикуват консолидираните отчети на публичните компании за полугодието, но и това не даде знак за повече сделки. Като че ли "за да разведри търговията", съветът на директорите на "БФБ-София" реши в четвъртък (3 септември) "Трейс Груп холд" АД да заеме мястото на "Еврохолд България" АД в състава на водещия индекс SOFIX. Това ще се случи от 23 септември. Така или иначе, отношението на инвеститорите се разделиха в отношението си към т.нар. сини чипове, макар че повечето от тях се оцветиха в червено. Негативният средносрочен тренд продължи с пълна сила при търговията с книжата на к.к. "Албена". Акциите на черноморската перла отстъпиха с нови 3% на седмична база – до около 46.50 лв. за дял, но за съжаление (или може би за щастие) размяната беше съпроводена с минимален обем. И "Индустриален холдинг България" продължи низходящото си движение, като за изминалата седмица загуби близо 3% от капитализацията си – до 0.92 лв. за един брой.

Сред най-търгуваните "сини чипове" бяха "Монбат" и "Химимпорт". При монтанския производител на стартерни батерии търговията през седмицата се водеше с лек превес на "биковете", което резултира в минимално покачване от малко над половин процент – до 7.65 лв. за дял. През първото полугодие нетната консолидирана печалба на "Монбат" расте с около една трета на годишна база – до 13.27 млн. лв., в сравнение с първите шест месеца на 2014-а. В края на юни компанията отчита и ръст на консолидираните нетни приходи от продажби благодарение основно на по-големите продажби на продукция. Търговията с книжата на "Химимпорт" започна седмицата с покачване, но впоследствие "се приземи" на нивата от самия край на предходния петък, или около 1.47 лв. за акция.

През първите шест месеца на годината "Спиди" отчита повишение от 21.4% на нетната консолидирана печалба на годишна база. Финансовият резултат на куриерската фирма е 4.86 млн. лв. в сравнение с година по-рано, когато печалбата е била 4 млн. лева. Подобряването е съпроводено и със солиден ръст на приходите, които се повишават със завидните 62.7% – до 57.52 млн. лв. в края на юни. На този фон не е учудващо, че броят на превозените пратки расте с 67.1 процента. Инвеститорите приеха позитивно финансовите данни и акциите на "Спиди" поскъпнаха на седмична база със забележителните 8.5% – до подножието на 36 лв. за един дял.

Не липсваха и отрицателни данни при публичните компании. През първите шест месеца на годината нетната консолидирана печалба на дружествата от групата на "Билборд" се срива с 81.15% на годишна база – до 59 хил. лв., спрямо отчетените година по-рано 313 хил. лева. Солидният спад е съпроводен с  ръст от над 5% на приходите на годишна база – до 16.17 млн. лева. Влошаването на финансовия резултат произхожда от изпреварващия ръст на разходите за дейността с 9.63% на годишна база – до 15 млн. лева. Инвеститорите приеха хладнокръвно резултата и сделки с книжата на дружеството, което е лидер на пазара на широкоформатен дигитален печат, офсетов печат и брандиране на превозни средства, на практика липсваха.

Търговия "в центъра на терена" наблюдавахме с книжата на по-ликвидните публични банки. Котировките и при Първа инвестиционна банка, и при Централна кооперативна банка отстъпиха с незначителния половин процент до съответно 2.25 лв. и номиналното 1 лв. за дял.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст