ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колко социолози ще сменят професията

министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова награди пожарникари

Напоследък се наблюдава тенденцията социолози да прекрачват границата и директно да минават в полето на политиката. Най-ярките примери за това са бившата шефка на „Маркет линкс“ Румяна Бъчварова и собственикът на агенция "АССА-М" Михаил Мирчев.

"Едно от уменията на социолозите е да изследват обществените нагласи. Това е важен опит и социолозите Румяна Бъчварова и Михаил Мирчев са именно от тази категория", обясни феномена проф. Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. По думите й те са обучени да прилагат по-теоретична перспектива, да разбират проблемите на обществото, да предвиждат и анализират настроенията. Освен това били по-предпазливи от политиците.

Бъчварова започна политическата си кариера като началник на кабинета на премиера Бойко Борисов през първия му мандат. Неофициално се твърдеше, че нищо не стигало до него, преди тя да прецени дали си заслужава да бъде занимаван министър-председателят с този или онзи въпрос. През опозиционния период на ГЕРБ Бъчварова влезе и в ръководството на партията. С други думи, социоложката стана един от най-доверените хора на Борисов, което ясно се видя миналата година при трудните преговори за съставяне на правителство. Именно на Бъчварова бяха възложени разговорите с потенциалните коалиционни партньори, както и с опозицията. Във всеки случай тя ръководеше дамския триумвират, в който влизаха още Цецка Цачева и Менда Стоянова. Триото се справи успешно и Бъчварова пое поста на вицепремиер, който отговаря за най-чувствителните ресори – коалиционните отношения и държавната администрация. Няколко месеца по-късно тя застана начело на МВР. Този ход беше доста изненадващ, но като се има предвид, че това е любимото министерство на премиера, е логично да бъде поверено в ръцете на най-доверения му човек, респ. на него самия. Да не забравяме все пак, че през първия мандат на ГЕРБ вътрешното ведомство се ръководеше от Цветан Цветанов, тогавашния втори в партията и държавата.

Знае се, че Бойко Борисов сам си е пиар и разчита на първичната си харизма да гради имидж, който да се харесва на голяма част от електората. В политико-медийните среди обаче се говореше, че всъщност Бъчварова е единственият човек, чиито съвети той слушал и съобразявал поведението си с тях. Именно на нейното благотворно влияние се дължало промененото държане на лидера на ГЕРБ, неговата хрисимост и сговорчивост, докато траеха консултациите за съставяне на кабинета и няколко месеца след това, докато се утвърди управленската коалиция.

БСП пък се спря на кандидатурата на социолога проф. Михаил Мирчев за кмет на София. Той не крие, че въпреки новото поприще, в което се впуска, остава верен на амплоато си да прави актуални политически анализи. Именно това му дава самочувствието да приеме предизвикателството и да се бори за столичен градоначалник, защото е убеден, че политическите промени в България започват от София.

Неотдавна, в интервю за "БАНКЕРЪ", проф. Мирчев обясни скока си от социологията в политиката така: "Първо, съм запознат (с проблемите на София – б.р.) като софиянец. Второ, съм запознат като социолог. Аз от 1999 г. на всички избори правя по едно, две, три изследвания. А ние, социолозите, имаме малката привилегия много по-систематично да виждаме проблемите в тяхната комбинация, в тяхната дълбочина. Първо, от обективна гледна точка, и второ, от гледна точка на преживяването – какво е мнението на хората, усещането на хората за проблемите и рейтингът в главите на хората за проблемите, с които една кметска управа би трябвало да се справя. Така че се чувствам достатъчно подготвен."

Червеният претендент заяви още, че едно от полетата в академичната му кариера е социология на политиката. Можело да се каже дори, че отдавна се занимава с политика – "от ценностна гледна точка, от идеологическа гледна точка, от институционално-процедурна гледна точка, цял живот съм се занимавал и с политика, и с управленски институции". И в този смисъл сегашният му "скок" "не е толкова голям и неестествен".

Според проф. Румяна Стоилова социолозите имат и друго предимство – да включват в политиката през неправителствените организации групи в обществото, които са по-маргинализирани и които имат по-специфични интереси. От тях тя очаква да разширяват възможностите за гражданско участие в управлението. 

Социолог по образование е и дългогодишният функционер на БСП и четири пъти депутат от левицата Атанас Мерджанов. Той обаче е упражнявал професията си за кратко, преди да се отдаде на партийна работа. Наблюдатели смятат, че именно социологическата подготовка помага на сегашния заместник-председател на червената парламентарна група и говорител на социалистите в общуването му с медиите и при воденето на преговори.

Социологът се оказа дялан камък, който може да заеме всякакъв пост и длъжност и те да му паснат като ръкавица. Така пък Цветозар Томов, чиято агенция "Скала" имаше репутацията на една от най-обективните, ненадейно заряза проучванията на общественото мнение, озова се в изборната администрация от квотата на ГЕРБ и сега е един от тримата говорители на ЦИК.

За никого не е тайна, че нашите социолози и социологическите им агенции имат своите политически пристрастия и те най-често личат не толкова от изнесените данни от техните проучвания, колкото от тълкуванията им. Става дума, разбира се, за сериозните специалисти, а не за другите, които отдавна са станали за смях. Затова и партиите приемат с отворени обятия прескачането на известни изследователи на общественото мнение в политиката, разчитайки на техния професионализъм. Междувременно някои от смехотворците и платените угодници сами слязоха от сцената, включително и от социологическата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст