ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка ще помага за еврофондовете

мюлер-дончев-световна банка

Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер подписаха през седмицата меморандум за разбирателство, партньорство и подкрепа при усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 година.Експертите на международната финансова институция ще ни съветват основно в секторите околна среда, транспорт, енергетика, развитие на селските райони, гори, рибарство, финансови инструменти, публична администрация и др.

"За България Световната банка не е просто консултант, а стратегически партньор – не само за техническа или отраслова експертиза, каквато вече имаме натрупана, а за дългосрочно планиране на реформите във всички критични сектори", заяви Дончев. Сирил Мюлер пък изрази увереност, че страната ни ще се възползва максимално от членството си в групата на банката при изпълнението на европейските оперативни програми. 

България е първата държава от европейската обиколка на Мюлер след поемането на поста вицепрезидент за Европа и Централна Азия на 1 юли тази година.

Меморандумът ще е в сила до 31 декември 2023-а, когато изтича срокът за разплащане по европейските фондове за новия програмен период. Това е вторият такъв документ, подписан със Световната банка. Първото споразумение беше сключено през януари 2012-а, като в рамките му бяха подписани шест договора за предоставяне на аналитично-консултантски услуги в областта на иновациите, водите, пътищата, земеделието и здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст