Вещаят ръст на долара

Стенли Фишер

Щатският долар е поскъпнал със 17% към еврото през последната година в очакване Федералният резерв да започне да повишава лихвите – за първи път от 2006-а насам. Възможно е възходът на зелените пари да продължи чисто механично заради уникалния характер на предстоящия цикъл по затягане на паричната политика на Щатите, а и заради новия инструментариум, който ще използват щатските централни банкери.

За да качи краткосрочните лихви при съществуващия излишък от 2.5 трлн. щ. долара в банковата система на страната, Федералният резерв е разработил споразумение за обратно изкупуване на ценни книжа на дневна база (overnight reverse repurchase agreement), с което да изтегли наличните пари от небанковите институции, основно от взаимните фондове, работещи с инструменти на паричните пазари. При тази сделка щатските централни банкери вземат назаем пари при определена лихва и гарантират кредита с ценни книжа, а на следващия ден правят обратната операция. По сметки на анализатори с тази транзакция от американската финансова система ще могат да се изтеглят по над 1 трлн. щ. долара на ден, след като Федералният резерв повиши лихвите. 

Паричните взаимни фондове, които ще предоставят всеки ден такива големи парични суми на американската централна банка, пък ще освобождават за инвестиране от други играчи (включително и мениджъри на чуждестранни валутни резерви в централните банки по света) еквивалентни по размер количества от краткосрочни и деноминирани в зелени пари инструменти (каквито са щатските ДЦК). А това със сигурност ще увеличи търсенето на американските долари.

В средата на септември щатските парични стратези ще решават дали да повишат основната щатска лихва – опция, която заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишер не изключва. Защото по думите му съзира "добро основание да се надява, че инфлацията ще тръгне нагоре". Фишер посочва, че някои "странични" ефекти от силния долар и спада на нефтените котировки, които са ключови фактори за потискане на инфлацията, вече са започнали да изчезват. Той увери, че следи зорко и преценява заедно с колегите си случващото се в Китай и ефекта от последните фундаментални показатели на Щатите. А те, в интерес на истината, се оказаха доста "шарени".

Производственият сектор на страната е отчел през август най-слабия си ръст от май 2013-а насам. Вина за това има силният долар, който затруднява задграничните продажби на местните производители и ги принуждава да се въздържат да наемат работна ръка и да ограничават производството. Производствената слабост се компенсира от силния ръст на активността в строителния сектор, където разходите през 12-те месеца до края на юли са скочили с 13.9% – най-мощния годишен ръст от март 2006-а насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст