Заловиха 40 имигранти в пернишкото село Голямо Бучино

унгария имигранти граница бежанци

40 имигранти, сред които 5 деца, са задържани снощи в пернишкото село Голямо Бучино. Сигналът е подаден от местните хора. Бежанците пристигали в селото с леки автомобили от София. Изяснява се произходът и самоличността им. На място е осигурена и лекарска помощ. Те са били изоставени до втория тунел на магистрала "Люлин" в посока София. Дали е трябвало да бъдат взети от друг все още се изяснява.

Бежанците твърдят, че идват от лагер в Хасково, но е установено, че само един от тях е с регистрация като временно пребиваващ там, информира областният управител на Перник Ирена Соколова.

В тази местност за първи път задържат бежанци, съобщи началникът на областната дирекция на полицията в Перник Валентин Бучински пред БиТиВи. На територията на областната дирекция на МВР имало и други подобни случаи.

Заловените бежанци са сирийци. Те са влезли в страната без документи. Прави се възможното, за да бъдат идентифицирани, съобщи още началникът на полицията и допълни, че в тях има заповеди, от които става ясно, че хората са минали първоначалните интервюта и процедури, съгласно които искат да им бъде признат статута като бежанци.

В момента задържаните са във Второ районно управление. Не са установени хората, които са ги докарали. Има данни за един автомобил, изясняват данните, каза още Валентин Бучински.

Не се забелязва по-интензивно преминаване на границата. Задържаните са със семейства. Има 5 деца, 20 мъже и 14 жени. Децата са придружени от майките си.

"Постарали сме се да имат храна, подслон и вода, докато се изясни ситуацията. Държавната агенция за бежанците е уведомена. Установили сме подкрепа и от неправителствени организации", допълни още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст