ДБГ започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

дбг

ДБГ започва кампания за събиране на 108 хиляди подписа в подкрепа на строго антикорупционно законодателство. Целта е срещу всеки от депутатските гласове, които отхвърлиха антикорупционния закон да се съберат по 1000 граждански подписа. Решението бе взето по време на националния съвет на Движение България на гражданите в Пловдив.

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева заяви, че отхвърленият закон се крепи на основни постаменти, срещу които никой не е повдигнал критики. „Доволна съм, че ГЕРБ и Реформаторския блок застанаха единни зад този законопроект", заяви Кунева. По думите й това е знак за стабилност в отношенията между двете сили в управлението.

"От четвъртък досега разговарях няколко пъти с премиера, говорих и с председателя на Народното събрание г-жа Цачева, има силна решимост", каза още вицепремиерът.

"Имам изключително силната подкрепа на партиите в споразумението и на европейските и атлантически партньори", посочи още Кунева. По думите й приемането на закона и въобще прилагането на строги антикорупционни мерки е гаранция за повече инвестиции в България. Тя посочи, че на страната ще бъде много трудно да защити силна позиция пред мисията на ЕК в края на месеца по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията.

По отношение на анонимните сигнали Кунева определи като странно положението прокуратурата, която е по-тежкия наказателен орган, да може да се самосезира по анонимни публикации, а бюрото, което е административен орган, да не може да приема анонимни сигнали. Тя заяви, че не може да приеме твърденията на лидера на БСП Михаил Миков, че проверките са репресия. "Нима да те спрат от КАТ или това, че партиите се проверяват от Сметната палата, е репресия?", попита тя.

"Демокрацията е да бъдеш държан отговорен за действията си. Аз искам да бъда държана отговорна и не ме страх от това, категорична беше Кунева. Да, ще свикнем да има проверки. Това е цената да се занимаваш с обществена работа", каза още тя.

Вицепремиерът коментира, че е разочарована от решението на депутатите, но не и разколебана. Тя заяви, че донякъде разбира депутатите, които са посочили аргументи против навлизането в личното им пространство и са гласували срещу закона, но не може да разбере тези, които са се въздържали. "Как е възможно да нямаш мнение по толкова важна тема като борбата с корупцията", възмути се Кунева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст