Вдовицата на Косьо Самоковеца осъди и прокуратурата за 20 000 лева

прокуратура

Вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова осъди и прокуратурата, след като спечели дело срещу България в Страсбург, пише "Правен свят", като се позова и на други медии.

20 хил. лв. обезщетение ще получи Димитрова според решение на Софийския градски съд от 9 юли т.г. То е заради обвинението срещу нея, че е участвала в контрабанда на стоки за близо 700 хил. лв. през 2000 г. Ангелина Димитрова беше оправдана на 3 инстанции.

Само преди 2 седмици правителството реши да изплати други 30 000 лв. на вдовицата на Самоковеца. През март тя осъди България в Страсбург за това, че са ѝ отнети наследствени имоти по отменен член от Закона за собствеността на гражданите.

Искът на вдовицата на Самоковеца е бил за 150 000 лв. В молбата си тя твърди, че заради недоказаното обвинение и съдебното дело е претърпяла неимуществени вреди, които се изразяват в психическо страдание, стрес, чувство за вина и огорчение.

Соченият за контрабандист номер едно в близкото минало Константин Димитров беше убит на 7 декември 2003 г. в центъра на Амстердам. Той е близък до силовата групировка ВИС-2, чийто президент Георги Илиев е кумувал на сватбата му с Ангелина през 1996 г. Самоковеца никога не е бил съден дори за хулиганство, макар че името му се свързваше с контрабандни канали За разлика от съпругата му Ангелина, която беше обвинена и съдена за това престъпление след неговото убийство.

Проблемите на Димитрова с правосъдието започват през 2005 г. с претърсване на фирмите, в които тя има участие, и изземване на документи.

На 10 август 2006-а тя е обвинена от прокуратурата в контрабанда, взета ѝ е мярка за неотклонение "парична гаранция", забраняват ѝ да напуска страната. Всичко приключва благополучно през 2012 г., когато оправдателната ѝ присъда е потвърдена и от Върховния касационен съд. Вдовицата на Самоковеца тежко преживяла 6-те години на разпити в полиция, следствени служби и съд. Майката на Ангелина разказва по делото ѝ срещу прокуратурата, че тя била съсипана от всичко, което ѝ се е случило.

Първо застреляли съпруга ѝ, след това било образувано наказателно дело, медиите непрекъснато се интересували от нея. В същото време Ангелина имала финансови проблеми. Не издържала на психическия натиск. Станала нервна и не можела да спи. Наложило се да отиде на лекар заради състоянието си. Предписали ѝ лекарства – антидепресанти. Тя обаче не искала да пие хапчетата, за да може да се грижи за детето си.

От Косьо Самоковеца Ангелина има син, който носи неговото име. Когато баща му е убит, детето още не е родено. По разказа на майка ѝ много зле ѝ се отразила забраната да напуска страната през тези години. Бащата на Ангелина бил болен. Трябвало да го придружи до Виена за лечение. Заради мярката за неотклонение и висящото разследване обаче тя не могла да го направи. След това се обвинявала за това.

Близка приятелка на вдовицата също я подкрепя в битката ѝ с прокуратурата за обезщетение. Тя разказва как Ангелина се притеснявала какво ще се случи с детето ѝ, ако бъде осъдена и влезе в затвора. Обличала се така, че да не я разпознават по улиците.

Друга свидетелка, близка до Ангелина Димитрова, допълва, че в началото на разследването вдовицата била по-спокойна, но с течение на времето започнала да се тревожи все повече. Заради несигурното бъдеще и стреса, на който била подложена, започнала да изпитва страх от места, където се събират много хора. Получавала панически атаки. Имунната ѝ система се сринала.

От целия иск за 150 000 лв. срещу прокуратурата съдът уважава само 20 000 лв. Решението обаче не е окончателно и ще продължи на втора инстанция.

Оправдателната присъда за контрабанда по делото на Ангелина Димитрова влиза в сила през ноември 2012 г. По делото тя беше обвинена, че нейна фирма, в която е съдружник с мъжа си Константин Димитров, е пренесла контрабандно през българско-турската граница стоки за 700 000 лв. през март и април 2000 г. Според прокуратурата Ангелина е използвала фалшиви документи. Описано е как тировете, наети от фирмата на Димитрови, излизали празни от България и влизали в Турция. Там се товарела стока, а факсовете с опис пристигали в офиса в София. Като износител била декларирана турска фирма, за която разследващите твърдят, че никога не е изнасяла стоки за България, но били представяни фактури от нея.

Другото обвинение, по което вдовицата на Косьо Самоковеца е оправдана, е заради продажба на 400 дяла от капитала на "Борогруп Травел" за 40 хил. лв. на дружеството "Адамко", регистрирано в САЩ.

Според държавното обвинение това е пране на пари, защото Ангелина е знаела, че имуществото на фирмата е придобито чрез престъпление. По делото е работил прокурорът Пламен Марков, който е отстранен от Борис Велчев през 2008 г., а след това обвинението е поддържано от Нели Сегридова. Днес Марков е апелативен спецпрокурор.

Точно заради това наказателно преследване, което продължава повече от 6 г. и завършва с оправдаването на Димитрова, тя осъди прокуратурата.

На 19 август Министерският съвет взе решение да изплати други 15 000 евро на вдовицата по делото ѝ срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. То е заведено от нея във връзка с конфискуваните ѝ имоти по отменен член от Закона за собствеността на гражданите.

Целият иск е за 850 000 лв., а според решението на съда правителството трябва да преговаря с Димитрова за тази сума.

През 2006 г. са конфискувани наследствените ѝ апартаменти във Варна, част от дворно място в София, мезонет в столицата, офиси, гаражи и мазе. Разходите на семейството не съответствали на доходите. По делото Ангелина Димитрова представя доказателства за това, че е печелила от картофи, с които е известен Самоковският край, че е получила 30 хил. долара дарение от родителите си, които също се занимават със земеделие, както и сватбен подарък от 50 хил. германски марки.

Кум на Константин Димитров и Ангелина Димитрова през 1996 г. е Георги Илиев, покойният президент на ВИС-2. Една от първите публични снимки на Косьо Самоковеца е от 1995 г. На кадрите се вижда как носи ковчега на разстреляния през 1995 г. Васил Илиев.

Днес Ангелина Димитрова живее в София, но често излиза и в чужбина, научи "24 часа". Сама се грижи за сина си Константин-младши.

Вдовицата на Косьо Самоковеца все още е собственик и управител на фирмата "Борогруп Травел", заради която я съдиха за контрабанда. През 2009 г. изкупува обратно дяловете, които е продала на американското дружество – сделката, заради която я обвиниха в пране на пари.

След убийството на контрабандиста Ангелина започва няколко съдебни битки заради тежкото наследство от мъжа си. При нея остават бронираните мерцедеси на Косьо Самоковеца. През април 2004 г., пет месеца след убийството му, тя продава един от тях. Автомобилът е собственост на фирмата им "Борогруп Травел Лондон". Купувачът също не е случаен – "Волф лизинг", собственост на дългогодишния бос на боклука в София Румен Гайтански-Вълка. Цената е 144 хил. лв. Другият джип, който е част от ескорта на Самоковеца и е същият като този, купен от Вълка, е продаден месец преди това на Мартин Димитров. Мъжът е брат на Косьо Самоковеца. След данъчна ревизия на фирмата, наследена от Ангелина, от НАП определят, че по сделките с мерцедесите се дължат още 20 000 лв. ДДС. Причината е, че има разлика между данъчната основа и застрахователната стойност. Ангелина Димитрова оспорва ревизионния акт и той пада в съда.

Освен това малолетният й син Константин-младши трябва да плаща данък наследство в размер на 75 хил. лв. Сумата е заради апартамента в Лондон, който е възбранен, докато тече наказателното дело срещу Ангелина. След смъртта на мъжа си тя сключва сделка и за хотела, който той е вдигнал в курортния комплекс Боровец. Той е купен от голяма туристическа верига и вече не носи името, с което е завършен строежът – "Константин Палас".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст