Le Figaro пресметна милиардите загуби за Франция от контрасанкциите на Русия

Пари

Към преките загуби на западноевропейските фермери от действащите контрасанкции на Русия се наслагват и косвени: заради невъзможността за експорт към Русия е засилена конкуренция с други европейски страни и цените падат до границата на загуби. Всичко това води до милиарди загуби, пише френското издание Le Figaro.

„Франция губи 100 млн евро оборот заради невъзможността за експорт на свинско месо в Русия. Обаче пропусната печалба е много по-голяма. Финансовите последствия имат и непряк характер. Преките и косвени последствия от руското ембарго за френското свиневъдство достигат 400 млн евро, а в мащабите на ЕС загубите съставляват 4 млрд. евро” – твърди президентът на професионалната асоциация Inaporc Гийом Руе.

Le Figaro отбелязва, че загубите в отрасъла за плодове и зеленчуци съставляват 50 млн евро за Франция и 500 млн за Евросъюза. Загубите само от пряката печалба за млечната промишленост съставляват 109 млн евро, продължава изданието.

В публикацията се привеждат данни на Еврокомисията относно намаляване на експорта от Европа в Русия. Според тях от август 2014 г. до август 2015 г. продоволствените доставки са намалели от 9,4 млрд евро до 5 млрд евро, тоест с 43%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст