Стартира засилена проверка за използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства

tispol

От  7 до 13 септември т. г., по инициатива на TISPOL, на територията на всички  държави-членки на европейската организация, ще се проведе полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверките ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници. Основната цел на операцията е превенция.

От реализирана през март месец т.г. аналогична проверка е видно, че  намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване. От проверените  у нас 12 149 моторни превозни средства са установени 1 651 нарушения /13.6 %/. Така страната ни се доближава до водещите европейски държави. Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване  на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задърлжителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст