Островът отново пасува

Марк Карни

Еврото се търгуваше без особен ентусиазъм през цялата седмица в близост до котировка от 1.12 щ. долара, в очакване на решението на Федералния резерв за лихвите. 

Икономиката на еврозоната е постигнала по-силен растеж, отколкото предвиди първоначалната оценка в края на второто тримесечие. Статистическата служба на Европейския съюз Евростат съобщи на 8 септември, че БВП на общността се е увеличил с 0.4% в периода април-юни (вместо огласените на 14 август 0.3%) след ръст от 0.5% през първите три месеца на годината. Потреблението на домакинствата е нараснало с 0.4%, правителствените разходи са били с 0.3% повече, а инвестициите са намалели с 0.5 процента. А отбелязаха скок от 1.4% в началото на годината. Индивидуалното потребление има 0.2% принос за увеличението на БВП през второто тримесечие, а чистият търговски баланс е "внесъл" 0.3 процента.

Паричният комитет на "Бенк ъф Инглънд" остави без промяна – на рекордно ниските 0.5% – основната лихва на Острова на заседанието си на 10 септември. Решението бе взето с мнозинство от осем гласа "за". Само Ян МакКафърти гласува "против" на второ поредно съвещание, защото съзирал риск от подем на инфлацията и поиска повишение на лихвата с 25 базови пункта (до 0.75 процента). Английските парични стратези успокоиха финансовата общност, че икономическата перспектива на страната остава стабилна, а пазарните трусове, свързани с Китай, не променят виждането им, че времето за лихвени увеличения наближава. Председателят на "Бенк ъф Инглънд" Марк Карни резюмира: решението за лихвите ще попадне във фокуса на полезрението им в началото на 2016-а. Лиз Мартинс, икономист от "Ейч Ес Би Си холдингс" дори предсказа, че базовият английски лихвен процент ще бъде повишен през февруари догодина.    

Полските законодатели поделиха поравно между кредитори и длъжници разходите за покриване на курсовите разлики от замяната на ипотеките в швейцарски франкове в полски злоти. Това решение взе Горната камара на парламента в края на миналата седмица, с което обезсили решението на Долната камара да натовари банките с 90% от разходите по конвертирането. Това се случи, след като "Комерцбанк" и други кредитни институции протестираха срещу тези планове на полското правителство, а борсовият индекс на регистрираните на полското тържище банки (WIGBank) загуби 15% от пазарната си оценка от началото на годината срещу 1.2% спад на индекса WIG.

Приетата от Горната камара на полския парламент поправка ще бъде върната за обсъждане в Долната камара и ако бъде приета, ще струва на полския банков сектор 9.5 млрд. злоти, или 59% от общата печалба на бранша за миналата година. Законодателите обаче могат да проточат дебата, докато им изтече мандатът през следващия месец, а парламентарните избори са на 25 октомври, с което на практика ще "убият" закона.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна почти 3 млрд. евро (5.864 млрд. лева). Сделките в щатски долари имаха символичния 0.6% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст